Budi dio naše mreže

Sveti Izidor ratar

Španjolski težak. Zaštitnik ratara i zemljoradnika. Postao je uzorom molitve i teškoga rada. Isticao se velikom ljubavlju i samilošću prema siromasima i životinjama. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja.

Svetac kojega danas slavimo služi na čast seljačkom staležu kao uzor i zagovornik. Sveti Izidor Labrador, kako ga nazivaju Španjolci, ujedno je i zaštitnik grada Madrida. Rođen je oko 1080. u obitelji skromnih, jednostavnih i siromašnih ljudi. Od malih je nogu radio kao nadničar na tuđim poljima. Prije odlaska na polje svako je jutro bio na misi i preporučivao se Isusu i Mariji. Kad je ostao siroče, počeo je raditi na poljima bogatog posjednika koji ga je jako zavolio zbog vjernosti i radinosti. To se drugim slugama nije svidjelo pa su ga počeli ogovarati. No, on im je od srca praštao, pokazujući dubinu svoga predanja Kristu.

Kad su Almoravidi osvojili Madrid, Izidor je s imanja pobjegao u Torrelagunu, u kojoj se nakon nekog vremena i oženio. I tu je radio kod bogatog zemljoposjednika, ali je i taj povjerovao podvalama Izidorovih neprijatelja. U teškim okolnostima Izidor se sa svojom suprugom vježbao u kreposti. Nakon promijenjenih okolnosti u Madridu, vraća se i posao nalazi kod drugog imućnika. I on ga je cijenio zbog djela i života. Doskora je Izidor postavljen za glavnog upravitelja velikog imanja.

Budući da je i tu bilo zavidnika koji su ga optuživali da ne radi dovoljno nego samo moli, jednog dana pođe gospodar na njivu kamo je otišao Izidor i nađe da anđeli upravljaju plugom, a Izidor moli. Tako je Bog proslavio svoga vjernog slugu, a zemljoposjednik ga je još više cijenio. Taj prizor na njivi oslikali su mnogi slikari. Izidor je umro na glasu svetosti oko 1130. godine. Najprije je pokopan na groblju sv. Andrije, a potom je njegovo tijelo preneseno u crkvu u kojoj je kršten. Blaženim ga je proglasio 1619. papa Pavao V, a svetim 1622. papa Grgur XV. U Zagrebu su isusovci u XVII. osnovali i vodili Bratovštinu svetoga Izidora, koja je okupljala mnoge seljake iz okolice grada. Zazivaju ga pri smrti djece, a zaštitnik je Madrida, sela, seljaka, zemljoradnika, težaka, nadničara, farmera, rančera, orača, slugu, stoke te mnogih ustanova.

Sretan imendan slavljenicima! Neka vas prati zagovor sv. Izidora kod Gospodina.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja