Budi dio naše mreže

Sveti Ivan od Križa

Španjolski karmelićanin, mističar, pjesnik, prozaist i crkveni naučitelj. Dopustio je da ga prožme plamen Božje ljubavi.

Sv. Ivan od Križa, karmelićanin, mistik, obnovitelj karmelićanskog reda i crkveni naučitelj. Rođen je u Španjolskoj 1542. godine kao Juan de Yepes Álvarez  u španjolskom gradiću Fontiveros. Proživio je teško djetinjstvo. Već u trećoj godini ostaje bez oca i u velikom siromaštvu primoran je na česta seljakanja od mjesta do mjesta. Radio je kao bolničar, vrši0 je kršćansku ljubav prema bolesnicima u kojima je dubokom vjerom gledao samoga Krista. Usput je i studirao. Bio je oštra i duboka uma, otvorena jasna i bistra duha, a ljubav prema istini bila mu je životna potreba. Bio je posebno pobožan Djevici Mariji.

U 21. godini stupa u karmelski red te postaje Ivan od Križa. Nakon što je postao svećenik, upoznao je svetu Tereziju Avilsku. Prepoznali su se u nastojanju oko obnove karmelskog života. Istina, Terezija je morala nagovoriti sv. Ivana da ne napusti Karmel iz želje za jačom molitvom i duhovnim životom. On je htio otići u kartuziju, ali mu je Terezija predložila da u Karmelu započne živjeti strože. Prihvatio je njezin prijedlog i postao obnovitelj muškog karmela. Bio je učitelj i duhovni vođa, redovnički poglavar i organizator. Jedno je vrijeme bio i ispovjednik karmelićanki, na što ga je također nagovorila Terezija, velika obnoviteljica ženskog karmela. Kažu da s njim nije bilo moguće razgovarati o Bogu, jer bi on odmah došao u ekstazu.

Sv. Ivan od Križa najznačajniji je crkveni naučitelj mistične teologije, čiji spisi pripadaju najvažnijim klasicima novoga doba. Izdvajamo ‘Tamnu noć duše’, veseli pjev duše koja postiže ujedinjenje s Bogom preko pobjede samoga sebe. Tu je i ‘Uspon na brdo Karmel’, prozno djelo o mističnom putu prema savršenstvu u aktivnom i pasivnom čišćenju duše. ‘Duhovni spjev’ je pjesma duše i Zaručnika, a ‘Živi plam ljubavi’ je pjev duše koja se ujedinjuje s Bogom. U svim tim djelima očituje se bogato duhovno iskustvo protkano dobrim poznavanjem Svetoga pisma i kulture onoga vremena.

Umro je 14. prosinca 1591. godine.u gradu Úbedi. Blaženim ga je proglasio 1675. papa Klement X, a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Crkvenim naučiteljem, “mističnim doktorom”, proglasio ga je 1926. papa Pio XI. Sveti Ivan od Križa zaštitnik je kontemplativnog života, kontemplativaca, mistične teologije, mistika, španjolskih pjesnika i Svjetskog dana mladih.

Molitva sv. Ivanu od Križa

O slavni Sveti Oče Ivane od Križa, uzvišeni Učitelju Crkve, radi iskrene svoje želje da postaneš sličan Isusu Raspetome nisi sve do posljednjeg časa svojega svetog života ništa žarče želio nego trpjeti i biti prezren od svih. I tako je goruća bila tvoja žeđ za patnjom, da je tvoje velikodušno srce kliktalo od radosti usred najgorčih muka i trpljenja. Molim te, ljubljeni Sveti Oče Ivane, poradi slave koju si zaslužio svojim velikim patnjama, izmoli mi svojim zagovorom od Boga ljubav prema patnji, te milost i jakost da snosim sve žalosti i protivštine kao sigurno sredstvo, da postignem krunu koja mi je pripravljena u nebu. O predragi sveti Oče Ivane, usliši s uzvišenog prijestolja slave, na kojem sada slavno stoluješ, moj vapaj, da po tvojem uzoru uzljubim križ i patnju i tako zaslužim postati dionikom tvoje slave. Amen.

 

Ključne riječi:
Sveti Ivan od Križa

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja