Budi dio naše mreže

Biskup Utrechta, mučenik.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Fridrika, biskupa. Fridrik je rođen početkom devetog stoljeća i bio je svećenik Utrechtske biskupije. Isticao se znanjem i pobožnošću. Mjesni biskup zadužio ga je za katehiziranje obraćenika. Kada je biskup umro, na njegovo je mjesto izabran Fridrik. Po izboru za biskupa doveo je u red biskupiju i poslao misionare propovijedati u okolne poganske krajeve.

Prema legendi, našao se umiješan u sukob između tadašnjeg cara, njegovih dvojice sinova i careve žene, a njihove maćehe. Carevi su sinovi optužili caricu Juditu za nemoralan život. Biskup Fridrik blago je ukorio caricu, što je bilo dovoljno da na sebe navuče njezin gnjev. Uspio se zamjeriti i drugima. Imao je poteškoća s obraćanjem okolnih pogana, kao i s uspostavljanjem kanonskog oblika ženidbe u svojoj biskupiji. Nakon što je na današnji dan 838. slavio misu, izbola su ga dvojica ubojica. Umro je za nekoliko minuta, recitirajući Psalam 144.

Izvori iz jedanaestog stoljeća navode da je ubojice unajmila sama carica Judita, dok kasniji izvori govore da su ih platili nezadovoljni stanovnici jednog dijela njegove biskupije. Fridrik je sastavio molitvu Presvetom Trojstvu koja se stoljećima molila diljem Nizozemske. Hraban Maurus, njegov suvremenik, napisao je pjesmu njemu u čast, hvaleći njegove svetačke vrline.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja