Budi dio naše mreže

Misionar i isusovac.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Franju Regisa, isusovca. Današnji svetac rođen je 1597. u Francuskoj. Roditelji su mu bili pobožni kršćani, a Franjo je od malena bio osjetljivo dijete, željno svima ugoditi. S četrnaest godina poslan je na školovanje u isusovački kolegij u Béziersu. Na studiju se isticao ponašanjem i pobožnošću, a na kraju studija pristupio je Družbi Isusovoj. Najprije je pošao u isusovački novicijat u Toulouse, a kasnije na studije u različitim francuskim gradovima. Već za vrijeme studija obilazio je okolna sela, propovijedajući i katehizirajući s velikim uspjehom te je 1631. zaređen za svećenika.

U vrijeme kuge u Toulouseu istaknuo se pomažući pogođenima epidemijom. Zadnjih deset godina života posvetio je misionarskom radu, kojemu se predao cijelim bićem. Obilazio je velika područja misionareći s velikim uspjehom. Obraćao je hugenote, posjećivao bolnice i pomagao bolesnima. Njegov uspjeh ubrzo je urodio zavišću mjesnih svećenika, pa su ga prijavili biskupu. Biskup im je isprva povjerovao, ali je ubrzo uvidio da su bili u krivu, pa je Franjo iz ove nevolje izašao opravdan i osnažen. Franjo je bio jednako gorljiv i u mrtvljenju svoga tijela. Jeo je malo, molio puno, a spavao na golom podu svoje sobe. Htio je poći na misije u Kanadu, ali su ga poglavari odbili.

Konačno je od genrala reda dobio dopuštenje da šest mjeseci godišnje smije provesti u misijama, a ostalo je vrijeme posvećivao radu s najugroženijim stanovništvom gradova, posebno radu na spašavanju žena lakog morala. U svome radu nalazio je na različite teškoće, čak su mu prijetili smrću i stavljali nož pod grlo. I poglavari su mu često zadavali probleme, ne shvaćajući njegovu posvemašnju vjeru u Providnost. Prijekore poglavara podnosio je svetački. Vjeran zavjetu poslušnosti, često bi svoje najdraže projekte zaustavljao na želju poglavara, iako mu je to nanosilo silnu bol. Ipak, sve je poteškoće podnosio strpljivo i bez mrmljanja.

Franjo je umro 30. studenoga 1640. u jednom malom mjestu visoko u planinama. 1716. je proglašen blaženim, a svetim 1737. godine. Papa Benedikt XIV. odredio je da se njegov spomendan slavi na današnji dan. Sveti župnik Arški Ivan Marija Vianney tvrdio je da svoje zvanje duguje upravo Franji Regisu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja