Budi dio naše mreže

Biskup i utemeljitelj družbe Oblata Bezgrešnoga Začeća.

/ bm

Danas slavimo blagdan svetog Eugena Mazenoda, biskupa i utemeljitelja družbe Oblata Bezgrešnoga Začeća. Rođen je 1782. godine u plemićkoj obitelji u Provansi. Djetinjstvo je proveo u vrijeme Francuske revolucije, bježeći u Torino, Veneciju, Napulj i Palermo. Naobrazbu je stekao od privatnih učitelja. Primio je i vjerničku naobrazbu i osvjedočenja, pa tako i milost svećeničkoga zvanja. U Francusku se vratio 1802. i zapao u vjersku krizu iz koje se izvukao.

1808. godine ušao je u sjemenište sv. Sulpicija, a tri godine kasnije zaređen je za svećenika. Amienski biskup htio ga je uzeti za suradnika, ali je Eugen radije ostao običan svećenik koji se posvetio propovijedanju. Bio je kapelan u zatvoru, a utemeljio je i ustanovu za kršćanski odgoj mladeži. Njegovo je najveće djelo utemeljenje družbe kojoj je svrha propovijedanje.

Godine 1823. ipak je prihvatio službu generalnog vikara u Marseillesu, a od 1837. godine i biskupsku stolicu u tom gradu. Tijekom sljedećih 37 godina marljivo je upravljao svojom biskupijom. Osnivao je župe, gradio crkve i promicao vjernički život. Njegova se misionarska družba proširila na američki sjever i po beskrajnim prostranstvima Tihog oceana. Zvali su ih ‘specijalistima za teške misije’. Sveti biskup Eugen preminuo je 21. svibnja 1861. godine. Zaštitnik je problematičnih obitelji i njihovih članova te brojnih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Danas djeluje oko 4500 misionara njegovih oblata Marije Bezgrešne u 71 zemlji, na svim kontinentima.

Neki od citata svetog Eugena:

„Tražio sam sreću mimo Boga, ali mimo Boga naišao sam samo na bol i razočarenje.”

„Nema slavnijeg zanimanja od djelovanja u Bogu i za Boga, voljeti Njega iznad svega, voljeti Ga sve više kao onaj netko tko Ga je zavolio prekasno.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja