Budi dio naše mreže

Sveti Egidije

Uvršten je među četrnaest svetih pomoćnika. Njemu u čast podignute su brojne crkve i kapele diljem svijeta.

Crkva danas slavi blagdan svetog Egidija, poznat u Francuskoj pod imenom Gilles, rođen je u Ateni oko 650. i to u bogatoj plemenitaškoj obitelji. Želja za nasljedovanjem Krista vodila ga je prema odbacivanju materijalne sigurnosti i usmjeravanju svojih snaga na brigu o siromašnima, ali na takav način da se i sam podvrgne siromaštvu i asketskom životu.

Napustio je Grčku oko 683. i živio kao pustinjak u južnoj Francuskoj nedaleko Nimesa, provodeći teške oblike trapljenja koji su bili karakteristični za ono vrijeme, poput spavanja na podu, dugotrajnih, posebno noćnih molitava, strogih postova itd., a hranio se uglavnom divljim plodovima koje je pronalazio u šumi u kojoj se nastanio. Stalno društvo pravila mu je jedna košuta, koja ga je i hranila svojim mlijekom. Kada su je jednoga dana kraljevi lovci htjeli ubiti, odapeta strijela pogodila je skrivenog Egidija. Da bi se iskupio zbog takve neopreznosti, tamošnji mu je kralj nudio različite beneficije i boravište na dvoru, ali je sveti Egidije odbijao svaku ponudu, ostajući ustrajan u svojem načinu nasljedovanja Krista u siromaštvu i pokori. Oduševljen svetim životom pustinjaka, kralj Wamba pomogao mu je izgraditi samostan nazvan Saint-Gilles-du-Gard, na ušću Rhone. Ondje je okupio istomišljenike i osnovao monaški red koji se nadahnjivao na Pravilu sv. Benedikta. Umro je u tom samostanu na glasu velike svetosti oko 710, a njegov grob je postao omiljenom postajom na hodočasničkom putu iz Arlesa u Compostelu. To pokazuje i podatak da je, uz grobove apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u Rimu i sv. Jakova u Composteli, grob sv. Egidija bio treće najveće europsko hodočasničko odredište.

Sv. Egidije uvršten je među četrnaest svetih pomoćnika. Zaštitnik je dojilja, streličara i trgovaca konjima te zagovornik u duševnim tjeskobama. Njemu u čast podignute su brojne crkve i kapele diljem svijeta. Francuzi su mu posvetili petnaestak općina, a u Bruxellesu jedna gradska četvrt nosi ime ovog popularnog sveca. U katedrali u Chartresu sv. je Egidije prikazan na pročelju i na dva crkvena prozora.

Ključne riječi:
Sveti Egidije

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja