Budi dio naše mreže

Sveti Donat Zadarski

Zadarski biskup i diplomat. Jedan od najspominjanijih zadarskih svetaca. Bio je vješt diplomat, mudar čuvar grada i graditelj slavne crkve. Svojim zaslugama, duhovnom snagom i čudesima izdvaja se u nizu duhovnih osoba Zadarske nadbiskupije.

Zadar danas slavi svoga suzaštitnika sv. Donata, koji je bio biskup u Zadru krajem 8. i početkom 9. stoljeća. Istaknuo se posredovanjem između Franaka i Bizanta. Čini se da je u toj ulozi u Bizantu od cara Nicefora dobio moći sirmijske mučenice Anastazije, odnosno Stošije. Donat ih je pohranio u katedralu sv. Petra koja je poslije preimenovana u katedralu Sv. Stošije. Bio je sretne ruke što se tiče dobivanja moći mučenika, pa je tako dobio i moći sv. Krizogona (odnosno Krševana) te drugih svetaca.

Donat je umro oko 811. godine i ukopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je kao biskup obnovio, a poslije je po njemu dobila ime i očuvana je do danas. Ta je crkva glasovita po svojoj umjetničkoj vrijednosti, a u minijaturi je oponašanje još čuvenije crkve Aja Sofija u Carigradu. Danas se u njoj izvode koncerti ozbiljne glazbe. Po volji zadarskog nadbiskupa Stelle, moći sv. Donata stavljene su 1622. godine pod glavni oltar u crkvi. Nakon provale Francuza u Zadar, moći su 1809. prenesene u katedralu sv. Stošije, u kojoj se nalaze i danas.

Danas je i sv. Tarzicije, carigradski patrijarh, koji je u tu službu izabran kao laik. Službu je želio odbiti, ali je bio primoran prihvatiti je. Zbog toga je primio sve redove, a službu patrijarha obavljao je savjesno, ponizno, odlučno i vrlo uspješno. Isticao se u obrani moralnih načela. Tako se vrlo odlučno suprotstavio caru Konstantinu VI. kad je htio otpustiti svoju ženu. To je sv. Tarzicija, dakako, koštalo progonstva. Carevi su tada vrlo jednostavno slali u progonstvo sve koji su im se suprotstavljali. Zbog nekih intriga car je izgubio, ne samo vlast, nego i život, pa se svetac mogao slobodno vratiti iz progonstva. Resila ga je iskrena i vjerna pobožnost prema Majci Božjoj. Tarzicije je carigradskom patrijaršijom upravljao 22 godine. Umro je na današnji dan 806. godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja