Budi dio naše mreže

Talijanski biskup i osnivač redovničkih družbi.

/ bm

Crkva se danas spominje sv. Antuna Marije Gianellija, biskupa, rođenog na sam Uskrs, 12. travnja 1789. godine u Cereti u Liguriji. Bio je pobožan od malena, a u 19. godini života ulazi u bogosloviju. Svećenički red primio je s 23 godine. Budući da je imao govorničke sposobnosti i solidnu teološku naobrazbu, posvetio se propovijedanju i odgoju mladeži.

Osnovao je žensku redovničku Družbu Marijinih kćeri koje su brinule za odgoj ženske mladeži i skrbile za bolesnike. Radio je i kao profesor govorništva, vješto prenoseći svoje znanje mladima, osobito svećenicima. Smatrao je kako samo dobro odgojeni i obrazovani svećenici mogu biti ‘sol zemlje i svjetlo svijeta’.

Antun Maria Gianelli većinu je života djelovao u Genovi, gdje je uživao veliki ugled u gradu. Nisu mu bile strane ni druge pastoralne službe. U svom radu služio se modernim metodama. Sastavio je i župnu kartoteku koja mu je bila od velike koristi za poznavanje života u župi. Njegova Družba Marijinih pomoćnica osobito se iskazala za vrijeme kuge koja je pogodila Genovu. Sestre su nesebično pomagale bolesnicima, ne štedeći ni vlastiti život. Djeluju i danas uspješno u Europi, Latinskoj i Sjevernoj Americi, Aziji i Africi, s više od 780 redovnica u 125 samostana.

Kad se Antun Maria Gianelli nalazio u Chiavariju, zateklo ga je imenovanje za biskupa u Bobbiju. Prvotno nije htio prihvatiti službu, izgovarajući se brojnim pastoralnim razlozima. Ali kad mu je papa naredio, prihvatio je novu službu i odmah započeo duhovnu obnovu svoje biskupije. Jedan je njegov učenik prilikom biskupskog posvećenja novoga biskupa izjavio: “Danas sam prisustvovao biskupskom posvećenju jednoga sveca”.  S velikom pažnjom čuvao je sjemenište i uvelike se brinuo za svećenička zvanja i odgoj budućih svećenika. Na glasu čudotvorac, preminuo je na današnji dan, 7. lipnja 1846, u Piacenzi. Blaženim ga je proglasio 1925. papa Pio XI, a svetim 1951. papa Pio XII.

Stavljamo se u zagovor ovog velikog sveca.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja