Budi dio naše mreže

Sveti Albin

Opat i biskup Angersa. Isticao se brigom za siromahe, udovice i djecu bez roditelja. Zalagao se za otkup robova, za čovječno postupanje prema zatvorenicima. Pripisuju mu se mnoga čudesa.

U Crkvi danas slavimo blagdan svetog Albina, biskupa Angersa u Francuskoj. Rodio se u Vanessu u Bretanji oko 469. godine, u uglednoj plemićkoj obitelji. Postao je monah, a godine 504. opat samostana u Tincillacu. Tijekom gotovo četvrt stoljeća mudro je i sveto vodio svoju opatiju, pa nije čudo da je glas o njegovim vrlinama raširio na daleko i široko. Na želju naroda izabran je za biskupa u Angeru, premda se sam sv. Albin tomu jako protivio.

Kao biskup jako se zauzimao za dokidanje incestuoznih ženidaba, tj. rodbinskih ženidbi među plemićima. To je zlo bilo uvriježeno u njegovoj sredini, a protivi mu se i pozitivno crkveno pravo i prirodno ćudoredno pravo. Zbog toga se zamjerio i plemićima i nekim biskupima, pa su ga čak htjeli i ubiti. Moralnu mu je podršku dao sv. Cezarije. Sudjelovao je 538. i 541. godine na pokrajinskom saboru u Orleansu, dok ga je 549. godine zastupao opat Sapando.

Iscrpljen godinama, a još više napornim radom na zaživljavanju evanđeoskih vrednota, umro je na današnji dan 550. ili 554. godine. Već 556. godine posvećena mu je jedna crkva, uz koju je podignuta i opatija koju je vodio Albinov prijatelj Sapando. U šestom stoljeću kult mu se proširio iz Francuske u Njemačku, Englesku i Poljsku, a u srednjem je vijeku bio jedan od najpopularnijih svetaca.

Sveti Albine, moli za nas!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja