Budi dio naše mreže

Mučenica koja je odbila carsko prijestolje, u kojem bi došla u pitanje njezina vjera i vječno spasenje. Promatrala je i procjenjivala vrijednosti u duhu vjere. Voljela je jednostavan i sretan život u službi Boga i bližnjega. Divan je primjer postojanosti i hrabrosti u vjeri.

/ Marija Bačić

Danas se sjećamo djevice i mučenice iz prvih kršćanskih vremena, sv. Martine. Car Aleksandar Sever zaželio je Martinu za ženu, jer je njezina ljepota i plemenitost nadvisivala djevojke toga vremena. Martina je htjela, kao vjerna kršćanka, svoj život posvetiti Bogu i bližnjemu, a činilo joj se da bi na carskom dvoru, zbog života kakav se tamo živio, u pitanje došlo njezino vječno spasenje. Odbivši carevu prosidbu, zadobila je njegov gnjev. Molila je milost od Boga da može ustrajati u kušnjama kojima su je mučili. Na kraju su je pogubili odsijecanjem glave. Štovanje svete Martine započelo je doskora nakon njezine smrti. U Rimu su joj nad grobom podignuli baziliku. Njoj u čast papa Urban VIII. ispjevao je i dva psalma koji su uvršteni u Časoslov.

Danas se spominjemo još jedne djevice, sv. Hijacinte Mareskoti. Ova je svetica, čini se, postala sveta upornošću jednog ispovjednika koji joj je uskratio odrješenje. Bila je u smrtnoj opasnosti, a odrješenje joj je uskraćeno dok se ne popravi i vrati vjernom obdržavanju svojih redovničkih pravila. Ona je to vrlo ozbiljno shvatila i toliko se popravila da je postala svetom. Bila je franjevka, a umrla je 1640. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja