Budi dio naše mreže

Sveta Margareta Ward

Engleska mučenica. Žrtvovala je svoj život za katoličku vjeru koje se nije željela odreći ni pod koju cijenu.

Danas se spominjemo svete mučenice Margarete Ward. O njezinu životu malo znamo. Živjela je u 16. st., a potjecala je iz pokrajine Cheshir u Engleskoj. Njezina je obitelj bila među najodličnijima u Engleskoj, a posljednje je godine života provela u Londonu.

Jednoga je dana saznala da je u zatvor dospio svećenik William Watson koji je bio podvrgnut mučenju. Ovaj je svećenik i prije bio u zatvoru, gdje je i tada bio mučen, pa je pristao sudjelovati u anglikanskom bogoslužju. Međutim, došavši na slobodu, pokajao se za svoju slabost, javno se ispovjedio i zamolio oproštenje od katoličke zajednice. Dakako da je time navukao bijes na sebe, pa su ga utamničili i podvrgnuli još žešćim mukama. Margareta ga je dolazila utješiti i ohrabriti, činila sve što je bilo u njezinoj moći da mu olakša patnje. Na kraju mu je pomogla u bijegu. Nakon što je osumnjičena, priznala je sudjelovanje u organizaciji bijega, ali nikako nije željela odati skrovište svećenika. 

Ponudili su joj slobodu uz uvjet da se prikloni kalvinskom bogoslužju i za oproštenje zamoli kraljicu Elizabetu. Odgovorila je da kraljicu Elizabetu nema za što moliti oproštenje jer je ni u čemu nije povrijedila, a njezina joj vjera ne dopušta nikakvo sudjelovanje u novotarskim bogoslužjima. Hrabru ženu ništa nije moglo slomiti. Ona se za svoje uvjerenje borila kao lavica. Stoga je 30. kolovoza 1588. godine hrabro uzišla na stratište u Tyburnu. Žrtvovala je svoj život za katoličku vjeru koje se nije željela odreći ni pod koju cijenu.

Margareta Ward samo je jedna od brojnih katolika koji su za vrijeme kraljice Elizabete posvjedočili svoju vjernost Kristu i Evanđelju. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 15. prosinca 1925. godine, a svetom 1970. papa Pavao VI. Zaštitnica je mučenika i žrtava torture, a njezinim imenom nazvane su mnoge škole i župe u Engleskoj.

Sretan imendan slavljenicama!

 

Ključne riječi:
Sveta Margareta Ward

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja