Budi dio naše mreže

Škotska kraljica.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetu Margaretu, škotsku kraljicu. Današnja svetica rođena je u Mađarskoj oko 1045. godine. Otac joj je bio Edward Atheling, nasljednik engleskog prijestolja, koji je bio prognan u Ugarsku, dok joj je majka bila ugarska princeza Agata. Kada je Margareti bilo deset godina, obitelj se vratila u Englesku, ali ih je normansko osvajanje njihove domovine opet natjeralo u progonstvo. Otac joj je umro ranije, pa je njezina majka s djecom krenula na put u neizvjesno. Ukrcali su se na brod koji su oluje razbile o obale Škotske. Ondje su se i nastanili.

Kada je Margareti bilo dvadeset i pet godina, udali su je za škotskog kralja Malcolma. Svojom je vjerom snažno utjecala na suprugovu vladavinu. Povoljno je utjecala na njegovu naglu narav i poticala ga na čestit život. Svojim je primjerom cijelom dvoru pružala uzor kršćanskoga življenja. Kralj i kraljica skupa su molili i hranili gladne.

Osim što je bila uzorna supruga i majka, Margareta se jako trudila donijeti pravdu i olakšati život najsiromašnijim stanovnicima Škotske. Margaretin utjecaj osjetio se diljem Škotske. Umrla je 26. studenoga 1093., četiri dan nakon što su joj suprug i sin poginuli u bitci. Blagdan joj se u Škotskoj i slavi na taj dan. Svetom ju je proglasio papa Inocent IV. 1250. godine, a zaštitnicom Škotske proglašena je 1673.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja