Budi dio naše mreže

Ugarska princeza, poljska kraljica.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetu Kunigundu ili Kingu. Kunigunda je rođena 1224. u Ostrogonu kao kći ugarskog i hrvatskog kralja Bele IV. i bizantske princeze Marije i nećakinja svete Elizabete Ugarske. U dobi od šesnaest godina udali su je za poljskog kralja Boleslava V. Iako se za Boleslava udala nevoljko, s Boleslavom se brzo sporazumjela pa su oboje položili zavjet čednosti, te brak nikad nije konzumiran.

Za muževe vladavine posvetila se karitativnom radu, obilazeći siromašne i pomažući u njezi gubavaca. Po muževljevoj smrti prodala je sve što je posjedovala i novac podijelila siromasima. Zatim se povukla u samostan klarisa u Sandecu i postala redovnicom. Ostatak je života provela u kontemplativnoj molitvi, zabranivši svima da pred njom i spominju njezinu prijašnju kraljevsku čast. Umrla je na današnji dan 1292. u dobi od šezdeset i osam godina. 1695. godine proglašena je zaštitnicom Poljske i Litve, a svetom ju je 1999. godine proglasio papa Ivan Pavao II.

Prema legendi, Kunigunda je bacila svoj zaručnički prsten u jednom rudniku u Ugarskoj, a on se poslije čudesno pojavio u čuvenom poljskom rudniku soli u Wieliczkoj. Na tom je mjestu, 101 metar ispod zemljine površine, podignut Kunigundin kip izrađen potpuno od soli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja