Budi dio naše mreže

Sveta Janja Praška

Češka princeza i najbolja prijateljica sv. Klare. Odgojena je kod redovnica što je pomoglo rastu njenog vjerničkog života. Slobodno izabrano siromaštvo koje je usvojila dobiva svoju vrijednost. Svoj život je posvetila dobročinstvima i širenju Radosne vijesti. Pročula se po svojim čudesnim ozdravljenjima, proročanstvima i vizijama. Njezin životni put je svijetli primjer pravog kršćanskoga života.

Danas je sv. Janja Praška. Rođena je oko 1205. godine na češkom dvoru od oca, kralja Otokara I. i majke Konstance Ugarske. Prema ondašnjem običaju, htjeli su je udati protiv njezine volje, ali se energično usprotivila, a papa Grgur IX. stao je u obranu njezine slobodne odluke. U Pragu je utemeljila samostan sestara klarisa i u njega ušla 1236. godine. U samostanu je bilo još pet sestara koje je sv. Klara poslala iz prvog samostana klarisa pokraj sv. Damjana u Asizu. Po zapovijedi Grgura IX., Janja je postavljena za opaticu samostana u Pragu.

Sv. Janja je prijateljevala sa sv. Klarom, o čemu nam svjedoči česta razmjena pisama. Klara je Janji darovala jedan drveni križ, laneni veo i pladanj, a u pismima joj je pokazivala uzvišeni ideal franjevačke poniznosti i siromaštva. Poticala ju je na ustrajnost u zanosnoj ljubavi.

Janja je umrla početkom ožujka 1280. ili 1283. godine. Njezino je štovanje odobrio papa Pio IX. 1874. godine, a svetom ju je proglasio Ivan Pavao II. i to 12. studenog 1989. godine. Gradsku četvrt u Pragu u kojoj se nalazi crkva sv. Jakova s grobom sv. Janje, Nijemci još i danas zovu ‘cum Asizi’, a Česi ‘na Františku’.

Sretan imendan želimo svim Janjama i Agnezama!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja