Budi dio naše mreže

Mističarka, osnivačica reda.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetu Brigitu Švedsku. Brigita je rođena oko 1303. u Švedskoj, u obitelji blisko povezanoj s kraljevskom kućom. Otac joj je bio vrlo pobožan, ispovijedajući se svaki petak i hodočasteći čak do Svete zemlje. Rano je ostala kod majke, pa je nju i brata joj i sestru odgojila majčina sestra. Kao vrlo mlada imala je viziju Isusa kao Čovjeka boli, što je ostavilo trajan utisak na njezinu dušu i kasniji život.

S trinaest godina udali su je za plemića kojemu je rodila čak desetero djece, od kojih je šestero doživjelo odraslu dob, što je bio visok prosjek za ono vrijeme. Švedski kralj Magnus, njezin rođak, imenovao ju je dvorskom damom svoje francuske supruge. Nakon službe na dvoru, Brigita se sa suprugom uputila na hodočašće u Santiago de Compostelu. Na povratku s puta suprug joj se razbolio, ali joj se u snu ukazao sveti Dionizije, zaštitnik Pariza, koji joj je obećao da će joj suprug ozdraviti, što se na kraju i dogodilo.

Kada joj je, nakon više godina, suprug preminuo, Brigita je počela živjeti u maloj kući u blizini mjesta na kojem je bio ukopan. U dobi od četrdeset i četiri godine, kao udovica, primila je od Boga poziv da osnuje novi red, namijenjen prvenstveno ženama. I tako je Brigita po strogim i preciznim uputama koje je dobila od Boga, osnovala dvojni samostan, za žene i muškarce, kojemu je, neobično za ono doba, na čelu bila žena.

Sam kralj Magnus darovao je zemljište za izgradnju samostana, koji se nalazio u švedskoj Vadsteni. Dok je još radila na izgradnji samostana, Krist joj je zapovjedio da ode u Rim i tamo proboravi dok se papa, koji je tada boravio u Avignonu, ne vrati u Rim. Tako se Brigita zaputila u Rim, da se više nikada ne vrati u Švedsku. Ostatak života provela je u Rimu, imajući stalne vizije o reformi Crkve.

Njezina je sudbina bila da ne vidi dovršetak ni jednoga djela koje je započela. Umrla je od starosti na današnji dan 1373. Kanonizirana je već 1391. Zaštitnica je Švedske i suzaštitnica Europe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja