Budi dio naše mreže

Sveta Blanka

Majka je kralja sv. Ljudevita IX. kojeg je odgajala u kršćanskom duhu. Slovila je kao kreposna i sveta kraljica.

Sv. Blanka, francuska kraljica, rođena je 1188. godine kao kćerka kralja Alfonza IX. od Kastilje. Njeno ime dolazi od španjolske riječi ‘blanca’, što znači bijela. Godine 1200. udala se za francuskog kralja Ljudevita VIII. Poslije rane muževe smrti vladala je neko vrijeme u ime maloljetnog sina Ljudevita IX. Umrla je u cistercitskom samostanu.

Sjećajući se mučenika iz prvih kršćanskih vremena, danas se spominjemo sv. Bibijane. U njenu je čast papa Simplicije podigao baziliku u Rimu. Opis njezina mučeništva potječe vjerojatno iz 7. stoljeća i pun je legendi. Prema njemu, Bibijana je živjela u vrijeme cara Julijana Apostate. Njezini roditelji i sestra podnijeli su mučeništvo. Nakon njih, i ona je poginula za vjeru u Krista.

Sv. Kromacije biskup bio je jedan od najuglednijih osoba Akvilejske Crkve između 4. i 5. stoljeća. Prijateljevao je sa svetim Jeronimom i sv. Rufinom, a cijenili su ga sv. Ambrozije i sv. Ivan Zlatousti, te papa Inocent i car Honorije. Promicao je napredak teološke znanosti i crkveni život. Umro je oko 407. godine.

Danas slavimo i bl. Ivana Ruysbroecka. Rođen je krajem 13. stoljeća u blizini Brisela. Nakon studija, zaređen je za svećenika i uskoro došao na glas svetosti zbog kreposnoga života, ali i pastoralnih pothvata. Osnovao je Bratovštinu siromašnih svećenika koja je promicala njegove obnoviteljske ideje. Bratovština je prihvatila pravilo svetoga Augustina, a Ivan je postao prvi prior zajednice. Glas o njegovoj učenosti i svetosti proširio se i izvan Flandrije, te su mu dolazili po savjet mnogi iz Nizozemske, Njemačke i Francuske. Svoj duhovni nauk o putu koji vodi iz aktivnog u kontemplativni život izložio je na flamanskom jeziku u 12 rasprava. Djela su mu prevedena na latinski, francuski i druge jezike. Napisao je i Knjigu o 12 begina koja nas uvodi u njegovu mističnu filozofiju. Povijest mu je dala naziv Čudesni i ushićeni naučitelj.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja