Budi dio naše mreže

Francuska redovnica i mističarka iz Lourdesa. Kao neukoj pastirici ukazala joj se Djevica Marija i predstavila kao "Bezgrešno začeće". Duboko je obilježila njezin život, posut mnogim križevima. Hrabro ih je nosila i umrla je sretna.

/ Marija Bačić

Danas je sv. Bernardica Soubirous, vidjelica iz Lourdesa u kojem je rođena 1844. Kao četrnaestogodišnjakinja imala je 18 puta viđenje Blažene Djevice Marije u špilji Masabielle. Bogorodica joj se očitovala kao Bezgrešno Začeće. Bernardica je u životu trpjela od različitih bolesti, a u samostan je ušla u 23. godini. Bila je u svojoj bolesti prikovana za krevet, a umrla je 16. travnja 1879., sa samo 36 godina. Blaženom je proglašena 1925. i tom je prigodom otvoren njezin grob, a tijelo nađeno posve očuvano. Svetom ju je proglasio papa Pio XI. godine 1933. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira, Lourdesa te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Drugi bi današnji svetac, naizgled, svima nama bio obični lutalica i prosjak. Sveti Benedikt Josip Labre zaštitnik je i zagovornik upravo njih – prosjaka i lutalica, osoba koje nemaju krov nad glavom i koje, osobito u velikim gradovima, susrećemo na uglovima ulica i često ih zaobilazimo. Benedikt Josip rođen je 1748. godine u Ametesu u Francuskoj. Bio je prvijenac u svojih roditelja koji su imali petnaestero djece. Premda su roditelji imali trgovinu i imanje, sve je to bilo nedostatno za toliku obitelj. Benedikt Josip je u dobi od 12 godina otišao svom ujaku župniku u želji da postane svećenik. Nakon njegove smrti pokušao je ući i u samostan.

Benedikt je više puta pokušavao u različitim kartuzijanskim i cistercitskim samostanima, ali ga nigdje nisu primili. Dospio je čak i do Rima, tražeći prikladan samostan. Gdje god je pokušao, nije uspio, a on je svakako htio biti u Božjoj blizini i kontemplaciji. Stoga je postao lutalac na brojnim putovima i cestama. Obilazio je razna svetišta, pa i više puta. Samoća na cestama davala mu je mogućnost da ga nitko ne ometa i da ima veći mir nego što bi ga imao u samostanu. Od svega što god bi isprosio, zadržao bi za sebe samo najnužnije, a sve drugo prepustio drugim siromasima. Komadić kruha i koja usput ubrana trava bilo mu je dosta. Uza se je imao samo knjižicu Nasljeduj Krista, Novi zavjet i Časoslov koji je molio svaki dan.

Posljednje godine života Labre je proveo u Rimu. Noćivao je u Koloseumu. Umro je na današnji dan 1783. godine, u dobi od 35 godina. Tek što je umro, Rimom se proširila vijest da je umro svetac. Benedikt Josip Labre pokopan je u crkvi Madonna dei Monti. U roku od četiri mjeseca njegovom su zagovoru pripisali više od 100 čudesnih ozdravljenja. Svetim ga je 1881. godine proglasio papa Leon XIII.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja