Budi dio naše mreže

Papa i mučenik, koji je treći po redu upravljao rimskom Crkvom nakon sv. Petra Apostola.

/ bm

Sv. Klement I., papa i mučenik. Rođen je u prvom stoljeću u Rimu. Bio je učenik apostola sv. Petra i Pavla, uman i dobar kršćanin, četvrti papa i treći nasljednik svetog Petra, nakon Lina i Anakleta. Vladao je od 92. do 101. godine. Kada je čuo da su se u Korintu zavadili kršćani, napisao im je glasovito pismo. Na taj je način jedan papa prvi put očitovao svoju vlast nad cijelom Crkvom, tj. papin primat. Od njegovih pisanih djela poznata je Poslanica Korinćanima, kako bi ojačao mir i sklad među njima.

Za Klementova pontifikata bjesnilo je progonstvo kršćana. Tako je i on postao žrtva progonitelja. Radio je u kamenolomu i na čudesan način pribavio žednim zatvorenicima vodu, učinio je neka iz zemlje poteče izvor osvježavajuće vode. Mnogi su se ondje obratili na kršćanstvo i izgradili 75 crkava. To je još više izazvalo bijes cara Trajana, koji naređuje da se Klement baci u more sa sidrom privezanim o vratu. Otada se more postupno povlačilo, dok nije otkrilo na čudesan način načinjeno svetište, s kostima sveca.

U 4. stoljeću je sagrađena u Rimu bazilika njemu posvećena. Boraveći na Krimu, sveti Ćiril i Metod otkriše moći svetog Klementa  koje su ponijeli u Rim, pa su pohranjene u baziliku njemu posvećenoj. U njoj će biti sahranjen i sveti Ćiril. Njegova poslanica Korinćanima je bila tako cijenjena da su je neke Crkve ubrajale čak u kanon Svetog pisma.

U Crkvi danas slavimo i sv. Kolumbana, opata. Rođen je u Irskoj oko 450. godine, gdje je neko vrijeme živio kao monah. Potom je sa skupinom učenika, misionara, putovao po Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Austriji, osnivajući samostane. Prognan je u Italiju, u Lombardiju, a potom se povukao u Bobbio gdje je utemeljio samostan i izgradio crkvu. Tamo je i umro 615. godine. Taj je samostan bio jedno od središta zapadnoga monaštva.

Danas je i blaženi Mihael Augustin Pro, mučenik iz Meksika, gdje je rođen krajem 19. stoljeća. Kao mlad stupio je u Družbu Isusovu. U Europi je završio bogoslovne studije i postao svećenik. Vratio se u Meksiko samo nekoliko dana prije nego je izdana uredba o progonu kršćana. Tajno je slavio svetu misu, pa je uhvaćen i optužen za zločin. Bačen je u zatvor i nakon nekog vremena, bez sudskog postupka, strijeljan. Bilo je to na današnji dan 1927. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1988. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja