Budi dio naše mreže

Sveta Katarina Aleksandrijska

Djevica i mučenica. Temeljito je izlagala vrednote kršćanskog nauka, zbog čega joj je odrubljena glava. Omiljena je u hrvatskom narodu. Zaštitnica je djevojaka i djevičanstva, sveučilišta, tiskara, knjižničara, filozofa, pravnika, znanstvenika, teologa, učitelja i učenika te svih zvanja koja rade s kotačima ili noževima.

Sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica, živjela je u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Prema predaji, bila je plemićkog roda i izvanredne ljepote. Neki kršćanski pustinjak poučio ju je kršćanstvu i pokrstio. Prelijepa princeza usprotivila se caru Maksenciju kada je od nje tražio da prinese žrtve poganskim bogovima. Kritizirala je i njegove progone kršćana.

Car je bio zapanjen temeljitošću kojom je izlagala vrednote kršćanskog nauka. Sazvao je sve filozofe carstva da je od kršćanstva odvrate, a Katarina je razumnošću svog izlaganja sve njih pridobila na kršćanstvo. Kako nije mogao podnijeti poraz, car je naredio da je bace među kotače s oštricama, no oštrice su se polomile. Nakon toga je naredio da joj odrube glavu. Prema pučkoj predaji, anđeli su njezino tijelo prenijeli na Sinaj, gdje je poslije podignut samostan.

Od 8. stoljeća sv. Katarina slavi se i na Istoku i na Zapadu. Osobito se štuje kao zaštitnica djevojaka i djevičanstva, sveučilišta, tiskara, knjižničara, filozofa, pravnika, znanstvenika, teologa, učitelja i učenika te svih zvanja koja rade s kotačima ili noževima. Umjetnici je redovito prikazuju s nazubljenim kotačem u ruci ili do nogu, s krunom na glavi i s knjigom ili križem u ruci. Ponekad su tu i mač – oruđe mučeništva i palma – znak pobjede u mučeništvu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja