Budi dio naše mreže

Sveti Andrija

Prvi apostol koji je pošao za Isusom, zbog čega je nazvan 'Prvopozvanim'. Raspet je na kosom, takozvanom 'Andrijinom križu', jer se smatrao nevrijednim da umre poput Isusa.

Prvi apostol koji je pošao za Isusom bio je sv. Andrija, zbog čega je i nazvan ‘Prvopozvanim’. Rođen je u Betsaidi, bio je ribar na Genezaretskom jezeru, a potom i učenik Ivana Krstitelja. Za Isusom je pošao zajedno sa svojim bratom Šimunom, kojega je Isus prozvao Petrom. Novi zavjet ga spominje na više mjesta: kod umnažanja kruhova, Uzašašća i Duhova…

Nakon Isusova uzašašća Sveto pismo više ne spominje Andriju, ali ga zato spominju apokrifni spisi, koji nisu vjerodostojni. Otac crkvene povijesti Euzebije navodi da je Andrija propovijedao evanđelje među Skitima u današnjoj južnoj Rusiji. Spominju se i druga mjesta Andrijinog djelovanja; Bitinija u Maloj Aziji, Ukrajina, Bugarska, Albanija i Grčka u kojoj je podnio mučeništvo za vrijeme cara Nerona. Prema predaji, bio je raspet na kosom, takozvanom ‘Andrijinom križu’. Njegove relikvije prenesene su 356. godine u Carigrad, a 1208. godine u Amalfi, južno od Napulja. Glava sv. Andrije 1462. godine donesena je u Rim. Papa Pavao VI. tu je dragocjenu relikviju vratio u Grčku 1964. godine.

Ikonografi sv. Andriju redovito prikazuju s karakterističnim križem nalik slovu ‘X’ što je, prema grčkom pismu, kratica za Krista. U pučkoj pobožnosti zaštitnik je ribara, trgovaca ribom, rudara, užara i mesara. Kako se njegov spomendan slavi neposredno prije početka Došašća, uz njega se po Europi vežu različiti običaji.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja