Budi dio naše mreže

Mučenici koji su za vrijeme progona kršćana u III. i IV. stoljeću svojom krvlju zalijevali sjeme kršćanstva na našem tlu.

/ bm

Danas se spominjemo brojnih poznatih i nepoznatih mučenika srijemske Crkve. Oni su za vrijeme progona kršćana u III. i IV. stoljeću svojom krvlju zalijevali sjeme kršćanstva na našem tlu. O tim mučenicima svjedoče sigurni povijesni podaci iz vremena krvavih progona, osobito za cara Dioklecijana. Najpoznatiji su sv. Dimitrije, sv. Irenej biskup, sv. Anastazija ili Stošija, đakoni Donat i Fortunat, Sedam srijemskih djevica, Sinerot, djevice mučenice Bazila i Maksima, Klaudije, Kastorije, Simforijan, Nikostrat i Simplicije.

Za seobe naroda u 7. stoljeću relikvije srijemskih mučenika ponajviše su prenesene u Italiju, gdje su pohranjene po raznim crkvama. U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji danas se slavi zajednički blagdan svih srijemskih mučenika. Taj je blagdan, kao i uopće štovanje srijemskih mučenika, dobio na važnosti 1976. godine. Tada je đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos, nalazeći se 15. siječnja u Zadru na proslavi Sv. Stošije, kod svečane koncelebracije zamolio zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka dio svetačkog praha sv. Anastazije koji bi se prenio u Srijemsku Mitrovicu. Do ispunjenja molbe došlo je 24. listopada iste godine.

Sveti Emerik, sin svetog ugarskog kralja Stjepana, rođen je početkom 11. stoljeća. Njegov otac dao je za mladoga kneza napisati upute o pravednom vladanju, a htio ga je postaviti i suvladarom. Emerik se oženio grčkom princezom, a ubrzo nakon krunidbe 1031. godine stradao je u lovu. Poslije njegove smrti napisani su brojni životopisi i uvelike mu se proširilo štovanje. Njegovom proglašenju svetim osobito je pridonio kralj sv. Ladislav. Ikonografija ga prikazuje kao mladog viteza ili vojvodu s ljiljanom.

Danas se spominjemo i roditelja sv. Ivana Krstitelja – Elizabete i Zaharije. Elizabeta je potjecala iz svećeničkog plemena patrijarha Arona, a njezin suprug Zaharija bio je veliki svećenik. Živjeli su u vlastitoj kući u Ain Karimu, selu nedaleko Jeruzalema. Zašli su u već poodmakle godine, ali nisu imali djece. U Evanđeljima čitamo da su to bili pravedni ljudi koji su štovali pravoga Boga u židovskoj vjeroispovijesti. Njihovim čašćenjem podsjeća se kako ih je Bog nagradio djetetom u poodmakloj dobi te ga učinio pretečom Isusa Krista.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja