Budi dio naše mreže

Rođena na blagdan Navještenja 1347. godine, sveta Katarina Sijenska postala je odlučan glas Crkve, blistavo svjetlo u jednom od najmračnijih, najburnijih razdoblja kršćanske povijesti. Dala je svojih kratkih 33 godine života u službi Bogu za vrijeme kaosa velikog zapadnog raskola, dvojice propisno izabranih papa, bubonske kuge, papinstva preseljenog u Francusku, velikih političkih previranja i ratovanja u rodnoj Italiji. Posjedujući mudrost nadahnutu Bogom, pružala je osjećaj samopouzdanja i sigurnosti koji je utjecao na pape, plemiće i pučane.

/ dz

Pobožnost u mladosti

U dobi od 6 godina, Katarina je imala viziju u kojoj je Gospodin nad njom stvorio znak križa, piše Simply Catholic. Kad je imala 12 godina, roditelji su je nagovarali da počne razmišljati o prikladnom mužu. Ali Katarina je već bila zaljubljena i predala se Isusu. Izbjegavala je udvarače, pa čak i odrezala kosu kako bi se učinila manje privlačnom. U svojim ranim godinama tražila je vrijeme za molitvu, meditacije i samoću. Postala je dominikanka Trećeg reda. Godine 1366. dobila je još jednu viziju u kojoj joj je Isus stavio prsten na prst, prsten koji je samo ona mogla vidjeti, simbol koji je zauvijek veže za Krista. Na kraju je pozvana iz života samoće i molitve da podijeli svoje darove vjere s drugima. Njezina svetost ubrzo je bila dobro poznata ne samo u Sieni, već i u cijeloj Toskani, i sve su je češće ljudi tražili duhovno vodstvo.

Katarina je imala posebnu ljubav prema euharistiji. U svojoj knjizi “Sveta Katarina Sijenska: njezin život i vrijeme” C.M. Antony opisuje ovo euharistijsko iskustvo: „Kad je Katarina napredovala da primi svetu pričest, lice joj je blistalo dubokom bojom i kupalo se u suzama i kapima znoja. Nakon što je primila našega Gospodina, pala je u ekstazu dugog trajanja, a kad se oporavila, nije mogla govoriti cijeli taj dan. ”

Kasnije je objašnjeno da su „u trenutku pričesti njezina osjetila bila potpuno oduzeta od materijalnih stvari koje je iznutra smatrala, zajedno sa svim intelektualnim i prirodnim užicima; ‘Ništa osim praznine i prašine.’ Da je tada preklinjala svog Božanskog supružnika da ga odsad može samo ugađati i posjedovati; da će joj oduzeti oporuku i dati joj svoju. To je odmah učinio; obećavajući joj da od tog trenutka nijedan vanjski događaj ne bi smetao njezinu srcu, promijenio namjeru ili poremetio mir. ”

Javni život

Kad je imala gotovo 20 godina, Katarina je bila pozvana da intervenira u krizama 14. stoljeća koje su se širile u Italiji, u Crkvi, a posebno u papinstvu. 1309. godine papa Klement V. (r. 1305.-14.) Odlučio se preseliti iz Rima u Avignon u Francuskoj, gdje je Sveta Stolica ostala gotovo 70 godina. Ne samo da su svi avignonski pape bili Francuzi, već i većina Kardinalnog kolegija. Mnogi katolici izvan Francuske nisu dobro prihvatili ovu situaciju. Također, papina odsutnost iz Rima pridonijela je političkom i vjerskom neredu u cijeloj Italiji, situaciji koja je pape natjerala da ostanu u Francuskoj.

U Rimu je došlo do borbe među plemstvom. Isto tako u mnogim papinskim državama bilo je sukoba između radnika srednje klase i njihovih poslodavaca. U nekim su slučajevima ove skupine unajmile plaćenike da napadaju druge. Plaćenici su radili za one koji su ponudili najviše i kad nisu bili zaposleni, napadali su ljude koji žive na selu. Papa Grgur XI (r. 1371-78) pokušao je vladati iz Francuske slanjem legata, ali ti su izaslanici često pogoršavali situaciju. Neki Talijani stali su na stranu pape, a drugi su bili protiv njega. Kriza u Firenci bila je posebno teška, a papa je na kraju Firencu stavio pod interdikt. Katarina je svojim utjecajem ograničila neprijateljstvo i protupapinski otpor u Firenci zatražio je da se zauzme kod pape u njihovo ime.

Tada je, 1375. godine, Katarina primila svete stigme. Ove tragove Kristove patnje nisu bili vidljivi drugima sve do njezine smrti: “Ali na njezin zahtjev, naš je Gospodin učinio da tragovi budu vidljivi samo njoj samoj, i … žigovi su postali prilično izraženi nakon njezine smrti, što su potvrdile njezine neiskvarene ruke i noge” (“Nepotkupljivi”, Joan Carroll Cruz).

Utjecaj na papinstvo

1376. Katarina je otišla u Avignon i tražila pažnju pape Grgura XI. Firentinci su se sada okrenuli od nje; sama je pokušavala uvjeriti Svetog Oca da donese mir papinskim državama i, što je najvažnije, preseli papinstvo natrag u Rim. Dok je Katarina papu smatrala Kristovim namjesnikom, nije se libila ukazati na njegove nedostatke. U pismu u kojem potiče Grgura XI da vrati papinstvo u Rim, napisala je: „Vuk nosi vaše ovce i nema nikoga da im pomogne … gladne ovce čekaju vaš dolazak da zadrže i zauzmu mjesto vašeg prethodnika i prvak, apostol Pavao. Jer vi kao Kristov namjesnik trebali biste se odmarati na svom mjestu. Dođite, onda, dođite i ne odgađajte više i ne bojte se ničega što bi se moglo dogoditi, jer će Bog biti s vama “(„ Sveta Katarina Sijenska, kako se vidi u njezinim slovima “, Vida D. Scudder).

Grgur je vidio nekoliko prepreka takvom potezu. Njegovi kardinali nisu podržali akciju. Papa se bojao pokušaja atentata na putovanju, a kaos koji se odvijao ne samo u Rimu već i u čitavoj Italiji i dalje je bio ozbiljna briga. Katarinin izravni pristup papi nije bio uobičajena praksa, a samo je njezina poznata svetost učinila takav pristup prihvatljivim.

Papa Grgur se 1377. godine, i to mnogo zbog Katarininog utjecaja, vratio u Rim. Među njegovim prvim djelima bilo je otpremanje Katarine u Firencu u nastojanju da uspostavi mir među svim zaraćenim frakcijama. Ova misija mira nije bila uspješna sve dok Urban VI., Talijan, nije izabran za papu 1378. Nažalost, kraj jedne krize pratila je druga.

Braneći papu

Kardinali koji su izabrali Urbana brzo su požalili zbog svoje odluke. Otkrili su da su odabrali revnog reformatora, prepotentnog čovjeka koji je eliminirao ljepote na koje su kardinali navikli. Kardinali su napustili Rim i okupili se u talijanskom Anagniju, gdje su tražili od Urbana da podnese ostavku, tvrdeći da su ga izabrali pod prijetnjama rimskog puka da će odabrati talijanskog papu. Propisno izabrani Urban odbio je, a kardinali su izabrali drugog papu, Klementa VII., koji se vratio u Avignon. Crkva je sada imala dva pape. Katarina je kardinale nazvala “utjelovljenim demonima” i podržala Urbana, kojeg je smatrala legitimnim papom. Urban je pozvao Katarinu u Rim i zamolio je da mu pomogne pronaći izlaz iz ove dileme i ovog raskola. Sljedećih godinu dana neprestano je molila i postila tražeći skladno rješenje. Ali Bog je imao druge planove; 29. travnja 1380. umrla je od moždanog udara.  Dala je svoj život Bogu i svetoj Katoličkoj crkvi.

Crkva je dodijelila brojne počasti svetoj Katarini Sijenskoj. Kanonizirana je 1461. od strane pape Pija II (r. 1458.-64.), Bula kanonizacije glasi: „Pomagala je nesretnicima i potlačenima, savjetovala grešnike i blagošću svog govora privukla ih na pokoru; davala je savjete s radošću. … Smirila je sporove, smirila velik broj nasilnih mržnja i prekinula mnoga krvava neprijateljstva. … Dva su je rimska pontifikata toliko cijenila da su je držali zaslužnom za nekoliko pregovora i udijelili joj velik broj duhovnih zasluga. ” Katarina je jedna od samo četiri žene s imenom Naučiteljica  Crkve. Njezina knjiga “Dijalog” duhovni je klasik. Suzaštitnica je Rima, zaštitnica Italije i suzaštitnica Europe,a uz to plus postoje tisuće katoličkih crkava koje nose njezino ime.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja