Budi dio naše mreže

Gospa od Brze Pomoći

Poznata je marijanska pobožnost koja pruža utjehu mnogima koji se nalaze u teškim situacijama, brzo pomaže i dolazi nam ususret s velikom ljubavlju i moći svojega majčinskoga zagovora. Pobožnost potječe od sestara uršulinki američke savezne države Louisana i njenog glavnog grada New Orleansa. Zaštitnica je New Orleansa i cijelog svijeta.

Blagdan je Gospe od Brze Pomoći koji se osobito svečano slavi u župi Sv. Stjepana Kralja u Slavonskom Brodu. Štovanje se raširilo u slavonsko-brodskom kraju zahvaljujući sestrama uršulinkama koje su tamo došle 1957. godine. Zanimljivo je kako je došlo do štovanja Majke Božje kao one koja daje brzu pomoć. Ukratko se može reći da se redovnica Majka Mihaela obratila Majci Božjoj za zagovor kad je tražila hitan papin odgovor za odlazak u misije. Čudo, koje je bilo nevjerojatno i za samog mjesnog biskupa i sve oko Majke Mihaele, zaista se i dogodilo. Od tada je ona štovala i širila štovanje prema Majci Božjoj Brze Pomoći.

Danas slavimo i sv. Severina koji je najvjerojatnije rođen oko 406. godine u uglednoj rimskoj obitelji. Svoju kršćansku i monašku djelatnost razvio je posebno u Austriji i Bavarskoj. Poslije smrti strašnog Biča Božjeg, Atile, 453. godine je došao u Klosternajburg pomažući kršćanima u teškim danima provale barbarskih plemena. U Mauternu je sagradio samostan i okupio prve učenike. Kralj i narod su ga slušali kao ‘glas nebeski’. Njegovom zaslugom izgrađeni su mnogi samostani uz rijeke In i Dunav, kao središta kulture i kršćanstva. Sveti je Severin zaista svetačkom smrću umro na današnji dan 482. godine u samostanu koji je podigao pokraj Beča, dok su mnogi oko njega pjevali psalam: “Sve što god diše, Gospodine neka slavi!”

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja