Budi dio naše mreže

Blagdan koji nas podsjeća na veličinu Božje ljubavi i milosrđa, koji se po Mariji spuštaju na svijet dajući nam duševno i tjelesno zdravlje. 

/ Ivan Barbarić

 Na današnji dan slavimo spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske. 

Glavni sadržaj današnjeg spomendana jest ukazanje Blažene Djevice Marije djevojci Bernardici (Bernardette) Soubirous na današnji dan 1858. godine. Bernardici se, tada u dobi od četrnaest godina, dok je prolazila pored rijeke Gave u mjestu Lourdes u Francuskoj, u blizini španjolske granice, u jednoj pećini ukazala Blažena Djevica, te joj se u narednih petnaest dana svakodnevno ukazivala. Na djevojčin upit tko je ona, Gospa je odgovorila: „Ja sam Bezgrešno Začeće!“ Bilo je to četiri godine nakon što je papa Pio IX. proglasio dogmu o bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije. Ta dogma izazvala je i neke prijepore u samoj Crkvi, te je bio nemali broj onih koji su joj se zbog različitih razloga protivili. Stoga je ovo ukazanje doživljeno kao božanska potvrda ispravnosti te dogme.

Crkva je definitivno potvrdila autentičnost ukazanja 1862. i od tada Lourdes postaje jedno od glavnih svjetskih marijanskih hodočasničkih mjesta s milijunima posjetitelja godišnje. Sadržajno, Gospa u ukazanjima u Lourdesu poziva na molitvu, obraćenje i pokoru te traži da se sagradi crkvica na mjestu ukazanja, a posebno je zanimljivo i to što Majka Božja poziva ljude da se dođu napiti na izvoru koji je ona pokazala. Voda s ovoga izvora pokazala se čudesnom i iscjeliteljskom, tako da su ubrzo zabilježena i brojna ozdravljenja, koja se na tome mjestu i danas događaju. Marijanski papa Ivan Pavao II. stoga 1992. proglašava 11. veljače Danom bolesnika te se na ovaj dan vjernici posebno prisjećaju i onih koji pate od različitih tjelesnih i duhovnih bolesti. Osim toga, Lourdes je svakom posjetitelju i hodočasniku nezaboravan i po večernjoj procesiji sa svijećama, jer se  svake večeri ondje okuplja nepregledno mnoštvo vjernika na procesiji oko Gospina svetišta, noseći u svojim rukama svijeće i time iskazujući svoju pobožnost i zahvalnost Gospi za zagovor kod Boga i uslišane molitve i brojna ozdravljenja od tjelesnih i duhovnih bolesti. 

Ovaj blagdan  nas podsjeća na veličinu Božje ljubavi i milosrđa, koji se po Mariji spuštaju na svijet dajući nam duševno i tjelesno zdravlje. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja