Budi dio naše mreže

 Blaženi mučenici rujanskih progona

Mučenici koji su dali svoj život za Krista Gospodina u vrijeme krvave Francuske revolucije.

 Blaženi mučenici rujanskih progona ističu se među mnogobrojnim žrtvama koje je progutala Francuska revolucija iz mržnje prema katoličkoj vjeri. Više od dvjesto svećenika pogubljeno je 2. i 3. rujna 1792. godine u Parizu. Među njima su bila tri biskupa, Jean-Marie du Lau d’Allemans, nadbiskup Arlesa te braća François-Joseph de la Rochefoucald-Maumont, biskup Beauvaisa i Pierre-Louis de la Rochefoucauld-Bayers, biskup Saintesa, a uz njih 127 svećenika, 56 redovnika i redovnica te 5 laika. Bili su osuđeni jer nisu prihvatili tzv. Konstituciju Narodne skupštine koju je pak papa Pio VI. proglasio svetogrdnom, raskolničkom i rušiteljicom primata Apostolske Stolice. Ubijanja su tih dana u Francuskoj bila usmjerena protiv aristokracije. No svećenici su, zbog poslušnosti Papi, postali mučenici za vjeru svete, katoličke i apostolske Crkve. Službeni dokumenti o tom masakru uništeni su 1871. u požaru pariškog Hôtela de Ville. Tako su glavni izvori podataka bila svjedočanstva očevidaca, osobito nekolicine svećenika koji su uspjeli izbjeći pokolj. U tim rujanskim masakrima stradalo je oko 1400 osoba, uglavnom svećenika i plemića.

Jedan povjesničar piše da su ubijanja prestala samo zato što su se krvnici umorili i što u zatvorima više nije bilo dovoljno sprava za ubijanje. Na mjestu na kojem su današnji mučenici ubijeni prije je stajao karmelićanski samostan, a danas se uzdiže čuveni Katolički institut.

Beatifikacija 191 žrtve pod nazivom rujanskih mučenika, održana je 1. listopada 1926. Blaženima ih je proglasio papa Pio XI.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja