Budi dio naše mreže

Dominikanac, zagrebački biskup.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo blaženog Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika, rođenog oko 1260.godine u Trogiru. U Splitu je stupio u dominikanski red. Kasnije je studirao na pariškoj Sorbonni s budućim papom Benediktom XI., koji ga je 1301. imenovao zagrebačkim biskupom. Kao zagrebački biskup bio je poznat kao propovjednik i plodan teološki pisac. Smatraju ga i liturgijskim reformatorom, te je u svojoj biskupiji uveo i sad već zaboravljeni “zagrebački obred”, koji je uredio po uzoru na obred dominikanskog reda kojemu je pripadao prije izbora za biskupa.

U Zagrebu je utemeljio i katedralnu školu, uveo je zajedničku molitvu božanskih časova za katedralne kanonike a, prema predaji, posebnu je pažnju posvećivao prosvjećivanju naroda i brizi za siromašne. Veći dio svojih biskupskih prihoda nesebično je dijelio sirotinji. Zbog sukoba s ondašnjim ugarskim i hrvatskim kraljem Karlom I. bio je prisiljen napustiti Zagreb, te ga je papa imenovao biskupom južnotalijanske Lucere, gdje je na današnji dan 1323. i umro i ondje je u katedrali i pokopan.

Dio Kažotićevih moćiju kasnije je prenesen i u zagrebačku katedralu. Blaženim je proglašen 1702. godine, a postupak njegove kanonizacije je u tijeku. Prema predaji, kada je 1312. Zagreb pogodila suša, upravo je na blaženikov zagovor na današnjem Trgu Bana Josipa Jelačića izbio izvor vode, danas poznat kao Manduševac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja