Budi dio naše mreže

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije

Blagdan koji nam naglašava Božju milost po kojoj je Blažen Djevica Marija od Boga odabrana i puninom Božje milosti obdarena i to je dobrovoljno i potpuno prihvatila.

Crkva danas slavi blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Blažena Djevica Marija očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Marija je puna milosti dobivenih od Boga živjela život posve bez grijeha, zato što je unaprijed odabrana da bude majka Isusu Kristu, nevinog Jaganjca, koji oduzima grijehe svijeta. Ona je od Boga odabrana i puninom Božje milosti obdarena i to je dobrovoljno i potpuno prihvatila i surađivala da bi donijela najobilatije plodove u  životu. Nad njom ni sjena najmanjega grijeha nije vladala i zato joj Crkva pjeva: „Sva si lijepa, o Marijo, i grijeha istočnoga nema u tebi!” Svi smo mi drugi od tog oslobođeni na dan svoga krštenja.

Svetkovina se u Crkvi polagano razvijala, kao i čitavo Marijino štovanje. Papa Siksto IV. proširio je 1476. svetkovinu na cijelu Crkvu. Dogmu o bezgrešnom začeću proglasio je papa Pio IX. na današnji dan, 8. prosinca 1854. Četiri godine nakon proglašenja dogme Marija se prilikom 16 ukazanja u Lurdu ukazala Bernardici Soubirous i znakovito se predstavila: „Ja sam Bezgrešno Začeće“, što je mjesnom župniku i biskupu, uz sve ostalo, bilo velikim poticajem da ozbiljno shvate sva lurdska ukazanja te ukazanja proglase istinitim.

Molitva Bezgrešnoj Djevici Mariji

O Marijo, Bezgrešna Djevice i Majko Božja, pokaži nam Isusa, vodi nas Njegovom Božanskom Srcu. Jer gdje je Krist tu je put, istina, smisao, svjetlo i život. Njega naći, to je naša najveća sreća na zemlji. On dopušta samoću, napuštenost i tjeskobu, da nam poravna put do neba. To je otajstvo, tajna Križa. O Marijo, Sveti Hrame Božji, Majko Crkve, dolazimo k Tebi i molimo Tvoj zagovor za putujuću Crkvu: za  Papu, za kardinale, biskupe, svećenike, đakone, posvećene osobe, za laike i za sve ljude dobre volje. O Marijo, Majko Božja, štiti svoju djecu, brani ih od zla i izmoli im zdravlje duha, duše i tijela. O Marijo, utjeho naša, spasi mlade od tame grijeha i vodi ih putem čistoće. Štiti Bezgrješna Djevice, naše obitelji, izmoli bolesnima iscjeljenje, posveti svećenike, spasi pobožne duše. Molimo te, majko Gospodinova, izmoli nam iskreno pokajanje za naše grijehe, ojačaj našu vjeru i vodi nas Izvoru vječnog spasenja. Amen.

Blažena Djevice, bez grijeha začeta, moli za nas!

 

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja