Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Danas u emisiji govorimo o tome što znači solemnizirati ugovor o najmu stana i je li potrebna ovjera potpisa ugovornih strana na ugovoru o najmu stana.

Ugovor o najmu stana reguliran je Zakonom o najmu stanova, kojim je propisana pisana forma ugovora o najmu stana, međutim ne i obveza ovjere potpisa ugovornih strana na ugovoru.

Dakle dovoljno je da je ugovor sastavljen u pisanoj formi i sadrži bitne sastojke ugovora.

U praksi se često najmodavcima preporučuje sklopiti solemnizirani ugovor o najmu stana koji sadrži ovršne klauzule i ima snagu ovršne isprave. Zakonom o najmu stanova nije propisana obveza solemnizacije ugovora o najmu stana, međutim točno je da solemnizirani ugovor o najmu stana donosi brojne prednosti, osobito za najmodavca te da se na taj način izbjegava potencijalni dugotrajan sudski postupak.

Solemnizirani ugovor o najmu stana potvrđuje i provjerava javni bilježnik. Javni bilježnik pritom čita i tumači članke ugovora te objašnjava i upozorava ugovorne strane na pravne posljedice na koje se odnosi ovršna klauzula sadržana u ugovoru o najmu stana.

Solemnizirani ugovor o najmu dobiva snagu javnobilježničkog akta s ovršnom odredbom o neposrednoj i prisilnoj ovrsi duga najmoprimca na njegovoj cjelokupnoj imovini kao i ovrsi radi iseljenja.

Takvom ovršnom klauzulom najmoprimac pristaje da se provede prisilna ovrha radi predaje predmetnog stana najmodavcu u slučaju kada ne izvrši dobrovoljno vraćanje predmetnog stana po raskidu ili isteku ugovora, kao i da se provede neposredna prisilna ovrha na njegovoj imovini radi isplate u slučaju kada ne izvrši uredno podmirenje dospjele mjesečne najamnine ili režijskih troškova vezanih uz predmetni stan.

Prije solemnizacije ugovora o najmu stana, nazovite javnog bilježnika i provjerite troškove solemnizacije ugovora o najmu stana.

Napominjemo da su sve navedene informacije isključivo informativnog karaktera, a za sva konkretna pitanja obratite se odvjetniku ili javnom bilježniku.

Lijep pozdrav do iduće emisije!
Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja