Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Vjerojatno ste već negdje čuli da se s novom godinom mijenja Zakon o radu. Kroz sljedećih nekoliko emisija pokušat ću vam predočiti koje su to promjene koje nas očekuju.

Za danas sam odlučila najaviti promjene odredaba o radu na određeno vrijeme.

Već vam je poznato da se po sadašnjem zakonu ugovor o radu može samo iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Ukupno trajanje svih uzastopnih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, uključujući i prvi ugovor o radu, ne smije biti neprekinuto duže od tri godine, osim ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom. Pri čemu valja naglasiti da se prekid kraći od dva mjeseca ne smatra prekidom razdoblja od tri godine.

Po novim izmjenama i dopunama Zakona o radu i dalje ostaje da se Ugovor o radu može iznimno sklopiti na određeno vrijeme u najdužem trajanju od tri godine, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Međutim ograničava se broj ugovora o radu na određeno vrijeme na tri ugovora, odnosno moguće će biti sklopiti samo tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili dodatka ugovoru, kojima se određuje trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca ili s njime povezanim poslodavcima. Tri uzastopna ugovora će se moći potpisati jedino ukoliko za to postoji objektivan razlog koji to opravdava i koji se obavezno mora navesti u ugovoru. 

Pauza između ugovora o radu na određeno vrijeme više neće biti dva mjeseca, kao u sadašnjem zakonu nego šest mjeseci. Radnik koji najmanje šest mjeseci radi kod istog poslodavca kao i radnik kojem je isteklo razdoblje probnog rada, ukoliko je ugovoreno, ima pravo zatražiti sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika i ukoliko ga odluči odbiti obavezan je o tome pisanim putem obavijestiti radnika i obrazložiti svoju odluku. 

Navedenim izmjenama zakonodavac je vjerojatno nastojao spriječiti ili barem smanjiti broj radnika koji rade na određeno vrijeme, a posebno ako ih se prebacuje s jednog poslodavca na drugog povezanog s prvim, ili ih se dovodi u situaciju da budu nezaposleni dva mjeseca dok ne istekne pauza do novog zapošljavanja na određeno vrijeme.

Naravno da postoje i iznimke, naime s istim radnikom će se smjeti sklopiti više od tri uzastopna ugovora o radu i trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme, kao i ukupno trajanje svih uzastopnih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, smije biti neprekinuto duže od tri godine ako će to biti potrebno zbog primjerice zamjene privremeno nenazočnog radnika, zbog potrebe dovršetka rada na projektu, kod sezonskih radnika, odnosno ako je zbog nekih drugih objektivnih razloga isto dopušteno posebnim zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Kako će izmjene izgledati u primjeni, vidjet ćemo u narednom razdoblju nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o radu.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja