Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Jedan od naših slušatelja obratio mi se putem e-maila u kojem mi u kratko navodi kako je zaprimio rješenje zemljišnoknjižnog suda u kojem se njegov prijedlog odbija. Iz obrazloženja predmetnog rješenja proizlazi da uz prijedlog za uknjižbu nije dostavio svu neophodnu dokumentaciju. Njegovo pitanje bilo je treba li se žaliti na navedeno rješenje i uz žalbu dostavi u dokumentaciju koja je nedostajala ili da podnese novi prijedlog za upis svog prava.

Prije svega želim naglasiti da je zemljišnoknjižni postupak strogo formalni postupak. 

Na većini internetskih portala sudova možete pronaći popis dokumentacije koja vam je nužna kod podnošenja prijedloga za upis nekog prava. Prijedlog za upis podnosi se u pisanom obliku putem sustava e-komunikacije, a sud će prijedlog zaprimiti bez obzira je li prikladan da se po njemu provede upis ili ne. U ovom konkretnom slučaju odluka je bila odbijajuća. 

Međutim, u konkretnom slučaju sud je jasno naveo razlog odbijanja prijedloga i to radi nepotpune dokumentacije, što je nesporno. 

Uz žalbu ne možete dostaviti novu dokumentaciju temeljem koje tražite upis svog prava, stoga našem slušatelju predlažem da sudu dostavi novi prijedlog za upis prava, ali ovoga puta s potpunom dokumentacijom.

Isto možete učiniti putem javnog bilježnika ili odvjetnika, slijedom čega će vas kolege uputiti kada je prijedlog uredan i što sve uz prijedlog treba priložiti da bi isti bio podoban za upis vašeg prava.

Na kraju želim naglasiti, da u slučajevima kada ste predali nepotpun prijedlog, a još niste zaprimili odluku suda, isti do donošenja odluke o prijedlogu možete uvijek dopuniti.

Nadam se da sam odgovarajući na pitanje našeg slušatelja koji nam je uputio e-mail, pojasnila kako postupiti kod podnošenja nepotpunog prijedloga za upis nekog prava zemljišoknjižnom sudu.

***
“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na portal@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja