Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Ponekad se susretnem s pitanjem stranaka zašto je sud odredio vještačenje, mora li se to vještačenje provesti i tko će snositi troškove vještačenja?

Sud nekada nema stručnog znanja, odnosno ne raspolaže određenim stručnim znanjem i iskustvom nužnim za saznanje određenih činjenica. U tom slučaju potrebno je radi razjašnjenja i utvrđenja pojedinih činjenica provesti vještačenje. 

Vještaci su treće osobe, različite od stranaka i sudaca, koje svojim stručnim znanjem omogućuju sudu da sazna određenu činjenicu nužnu za razrješenje spora.

Izvođenje dokaza vještačenjem, najčešće predložit će strana koja određenu činjenicu želi utvrditi. Vještačenje će se provesti po vještaku određene struke ovisno o činjenici o kojoj raspravljamo.

Osobu vještaka mogu predložiti stranke u postupku, ali istu u konačnici određuje sud. Sud dakle može prihvatiti prijedlog stranaka ili odrediti za vještaka neku treću osobu. Najčešće će sudac u postupku odmah odrediti i predujam, trošak vještaka za provedbu vještačenja odnosno izradu nalaza i mišljenja vještaka. 

Predujam za vještačenje snosi ona strana koja je predložila vještačenje, odnosno u konačnici ga snosi ona strana koja je spor izgubila. Primjerice, ako je tužitelj predložio provesti vještačenje, tužitelj je obvezan snositi i troškove tog vještačenja. Međutim, ukoliko tuženik izgubi parnicu, tuženik će biti u konačnici obvezan tužitelju naknaditi troškove vještačenja. Dakle, u konačnici troškove vještačenja snosi ona strana koja je spor izgubila.

Ukoliko su vam troškovi vještačenja u datom trenutku previsoki u odnosu na vaše financijske mogućnosti, zamolite sud da trošak vještačenja uplatite u nekoliko dijelova ili da vam odgodi plaćanje troška vještačenja na malo duži period. Svakako je ta varijanta povoljnija od odustajanja od izvođenja tog dokaznog prijedloga koja za posljedicu može imati presudu koja vam ne ide u korist.

***
“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na portal@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja