Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Jedna naša vjerna slušateljica upitala me, što će se dogoditi ako se ne odazove uredno zaprimljenom pozivu za ostavinsku raspravu, koja se vodi iza njezinog pokojnog oca. 

Danas u emisiji odgovorit ćemo na to pitanje.

Javni bilježnik kojem je predmet dodijeljen u rad kao sudskom povjereniku odredit će ročište i dostaviti poziv za ročište nasljednicima.

U pozivu na ročište javni bilježnik će odrediti vrijeme i mjesto održavanja ostavinske rasprave te će zainteresirane osobe obavijestiti o pokretanju postupka, o tome je li mu koja oporuka već predana, te će ih pozvati da mu odmah dostave pisanu oporuku, odnosno ispravu o usmenoj oporuci, ako se kod njih nalazi, ili ako postoje da naznače svjedoke usmene oporuke.

Javni bilježnik će također u pozivu upozoriti zainteresirane osobe da mogu do donošenja rješenja o nasljeđivanju dati izjavu o prihvaćanju nasljedstva ili izjavu o odricanju od nasljedstva osobno usmeno na ročištu ili javno ovjerovljenom ispravom koju su dužni dostaviti na adresu javnog bilježnika s naznakom poslovnog broja pod kojim se vodi ostavinski postupak.

Ako se na raspravu pozvane osobe ne odazovu, a uredno su zaprimili poziv na ročište, smatrat će se da žele biti nasljednici. O pravima osoba koje nisu došle na ročište, a uredno su pozvane, javni bilježnik će odlučivati prema podacima kojima raspolaže, uzimajući u obzir njihove pisane izjave koje stignu do donošenja odluke. Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom, bez obzira ako i nije dostavila izjavu o prihvaćanju nasljedstva.

Dakle, rasprava u ostavinskom postupku naše slušateljice održat će se u njezinoj odsutnosti. Njezina odsutnost neće ju priječiti da naslijedi dio koji joj temeljem zakona pripada. 

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja