Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ mp

U današnjoj emisiji govorit ćemo o pravima pacijenata i što obuhvaća pravo na obaviještenost pacijenta.

Vjerojatno vam je već poznato da pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o svom zdravstvenom stanju. Međutim što to sve obuhvaća taj pojam potpune obaviještenosti, odnosno što znači biti potpuno obaviješten pacijent u zdravstvenoj ustanovi. 

Potpun obaviještenost znači da pacijent sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata ima pravo na obaviještenost o  svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka, preporučenim pregledima i zahvatima te planiranim datumima za njihovo obavljanje, mogućim prednostima i rizicima obavljanja ili neobavljanja preporučenih pregleda i zahvata, svome pravu na odlučivanje o preporučenim pregledima ili zahvatima, mogućim zamjenama za preporučene postupke, tijeku postupaka prilikom pružanja zdravstvene zaštite, daljnjem tijeku pružanja zdravstvene zaštite, preporučenom načinu života i pravima iz zdravstvenoga osiguranja i postupcima za ostvarivanje tih prava.

Nije svejedno na koji način vam je dana neka od navedenih obavijesti na koju imate pravo, pa ovim putem želim ukazati da svaki pacijent ima pravo dobiti obavijesti na način koji mu je razumljiv s obzirom na dob, obrazovanje i mentalne sposobnosti, a pacijenti s invaliditetom imaju pravo dobiti obavijesti u njima pristupačnom obliku.

Navedene obavijesti pacijentu neće biti dostupne samo na pisani zahtjev pacijenta, već mu ih je zdravstveni radnik obvezan dati i na usmeni zahtjev.

Tijekom pružanja zdravstvene zaštite, nakon svakog pregleda i zahvata, pacijent ima pravo na obaviještenost o uspjehu, odnosno, neuspjehu i rezultatu pregleda ili zahvata kao i o razlozima za eventualnu različitost tih rezultata od očekivanih.

Svjedoci smo deficita zdravstvenih djelatnika, oskudnih uvjeta u kojima rade, čestih promjena prava iz zdravstvenog osiguranja i promjena u postupcima ostvarivanja tih prava, ali i promjena i razvoja medicine i farmakologije, stoga imajte razumijevanja i strpljenja u ostvarivanju svojih prava na potpunu obaviještenost pacijenta u zdravstvenoj ustanovi.

***

“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja