Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Danas ćemo govoriti o mogućnosti opoziva oporuke. 

Važno je znati da oporučitelj uvijek za trajanja svoga života može opozvati oporuku i to u cjelini ili samo djelomično. Opoziv oporuke se može dati očitovanjem u bilo kojem obliku u kojem se po zakonu može napraviti oporuka. Drugim riječima na valjanosti opoziva oporuke, na odgovarajući način primjenjuju se pravila o valjanosti oporuke.

Osim toga, oporučitelj pisanu oporuku može opozvati i uništenjem same isprave. Tada oporuke više nema i ako se ne sastavi nova pravno valjana oporuka, oporučitelja će naslijediti zakonski nasljednici.

Nekada se u praksi dogodi i zbrka jer oporučitelj nakon sastava oporuke, sastavi drugu novu oporuku, a da raniju ne opozove. U tom slučaju ako se kasnijom oporukom izričito ne opozove ranija oporuka, odredbe ranije oporuke ostaju na snazi ako i ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama kasnije oporuke. Ako je pak oporučitelj opozvao kasniju oporuku, ranija oporuka ponovno dobiva snagu, osim ako se dokaže da to nije bila oporučiteljeva volja. Isto vrijedi i u slučaju da je opozvao opoziv oporuke.

Također, svako kasnije oporučiteljevo voljno raspolaganje stvarima ili pravom koje je oporukom nekome namijenio, smatra se opozivom namjene tih stvari, odnosno prava.

Ukoliko imate neka dodatna pitanja ili vam ova pravila opoziva oporuke nisu bila jasna, predlažem da se o istom savjetujete s vašim odvjetnikom.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja