Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira nova emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

U današnjoj emisiji govorit ćemo o načinu određivanja visine zajedničke pričuve suvlasnika zgrade.

Suvlasnici stambene zgrade, dužni su sudjelovati u upravljanju tom zgradom, njezinom održavanju, odrediti osobu koja će obavljati poslove zajedničkog upravitelja i osnovati zajedničku pričuvu.
Zajednička pričuva je temeljni prihod stambene zgrade za potrebe njenog održavanja zajedničkih dijelova zgrade i uređaja koja se uplaćuje na poseban račun. Nešto kao zajednička blagajna, kojom upravljaju suvlasnici.

Na temelju predviđenih troškova, predlaže se i određuje visina pričuve izražena po kvadratnom metru stana (posebnog dijela zgrade).

U zgradama bi suvlasnici trebali dogovarati visinu zajedničke pričuve prema financijskim mogućnostima i potrebama održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Zapravo upravitelj u suradnji s predstavnicima zgrade donosi plan predviđenih poslova za održavanje, kao i predvidivih troškova i opterećenja u narednoj kalendarskoj godini (godišnji program) ili za višegodišnje razdoblje. Na temelju predviđenih troškova, predlaže se i određuje visina pričuve izražena po kvadratnom metru stana (posebnog dijela zgrade).

Često se postavlja pitanje na koji način se donosi odluka o visini pričuve. Je li to natpolovična većina glasova svih suvlasnika, natpolovična većina prisutnih suvlasnika na sastanku, te računaju li se glasovi po broju suvlasnika ili po četvornom metru kvadratnom stana (posebnog dijela).

Dakle, prilikom odlučivanja o visini pričuve, većina glasova računa se po neto površini stanova, odnosno točnije posebnih dijelova nekretnine, a ne po broju suvlasnika zgrade.

Odluku o visini pričuve po četvornom metru neto površine stana donosi natpolovična većina svih suvlasnika i takva odluka je obvezujuća za sve suvlasnike, bez obzira da li su glasali „za“ ili „protiv” odluke o visini pričuve. Dakle, prilikom odlučivanja o visini pričuve, većina glasova računa se po neto površini stanova, odnosno točnije posebnih dijelova nekretnine, a ne po broju suvlasnika zgrade. Ta odluka naravno nije konačna i nepromjenjiva. Na žalost svjedočili smo u proteklom vremenskom razdoblju prirodnim katastrofama, koje su dovele suvlasnike zgrada u pozicije da svoje pričuve moraju povećati temeljem nepredviđenih i neplaniranih izvanrednih troškova. U praksi je uvijek lakše donijeti odluku o smanjenju visine pričuve, a teže odluku o povećanju visine pričuve zbog nekog konkretnog zahvata.

Prije donošenja odluke o visini pričuve treba dobro promisliti i izbalansirati financijske mogućnosti suvlasnika zgrade

Ako se na inicijativu upravitelja ili nekog suvlasnika predloži povećanje pričuve, o tome se odlučuje ponovno natpolovičnom većinom svih suvlasnika, pri čemu suvlasnici koji se protive imaju pravo tražiti od suda da svojom odlukom odredi stvaranje primjerene zajedničke pričuve ili primjereno povećavanje, odnosno smanjivanje te pričuve koju je odredila većina. Pritom sud prilikom određivanja pričuve, osim o predvidivim troškovima, vodi računa o imovinskom stanju svih suvlasnika.

Prije donošenja odluke o visini pričuve treba dobro promisliti i izbalansirati financijske mogućnosti suvlasnika zgrade, ali i potrebe održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade u funkcionalnom i građevinskom smislu. Obzirom da su naši savjeti informativne prirode, za sve dodatne savjete ili pojašnjenja predlažem da se obratite svom predstavniku stanara, upravitelju, odvjetniku ili drugoj nadležnoj instituciji.

Do iduće emisije srdačno Vas pozdravljam.
Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja