Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Ako ste se ikada našli u parnici pred sudom, sigurno se sjećate da vas je sudac koji je vodio vaš postupak, upitao jeste li se voljni u mirnom postupku na mirenju dogovoriti oko vašeg prijepora, odnosno spora. Strankama puno puta nije jasno što bi to bilo mirenje i je li se moguće miriti ako je već netko podnio tužbu sudu.

Mirenje je oblik posredovanja u kojemu stranke rješavaju vlastite sporove pod vodstvom i uz pomoć neovisne treće strane – izmiritelja medijatora, koji je na sudu sudac. Pritom se ne misli na suca koji vodi vaš parnični postupak, odnosno kojem je vaš predmet dodijeljen u rad, već se radi o sucu izmiritelju, posebno educiranom za mirenje. 

Mirenje pred sudom je dobrovoljan, neformalan, povjerljiv i besplatan postupak. Postupak se provodi na zajedničkim sastancima stranaka i izmiritelja. 

Na sastancima se ne morate izražavati pravnom terminologijom, ne dostavljate dokaze, već se razgovarate, izražavate svoja mišljenja, promišljanja i pokušavate pronaći za sve najbolje rješenje.

Uspješno mirenje završava se nagodbom, čiji oblik i sadržaj određuju same stranke, a nagodba se, nakon što stranke dogovore njen sadržaj, sklapa u formi sudskog zapisnika i izjednačena je sa sudskom nagodbom.

Sklapanjem nagodbe izbjegavate dugotrajne sudske postupke, neizvjesnost, čekanje i troškove parničnog postupka. Osim toga, na sklopljenu sudsku nagodbu ne plaćate sudsku pristojbu.

Ukoliko na početku parničnog postupka niste bili spremni za mirenje, a naknadno tijekom postupka se za isto odlučite, niste zakasnili. U postupak mirenja možete se uputiti na zajednički prijedlog parničnih stranaka ili na prijedlog jedne strane, koji druga strana prihvati.

Sigurna sam da je u svakom sporu moguće barem pokušati naći mirno rješenje spora, a najgore što se može dogoditi je da se nakon neuspješnog pokušaja vratite u parnicu i nastavite s postupkom točno tamo gdje ste stali.

***
“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na portal@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja