Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se nova emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Danas ćemo govoriti o načinima pohranjivanja oporuke koju ste sastavili ili o kojoj još promišljate i ne znate gdje i kako ju pohraniti.

Oporuku koju ste sastavili možete čuvati sami i o tome obavijestiti nekog od svojih nasljednika ili neku treću osobu u koju imate povjerenja.

Isto tako oporuku možete dati na čuvanje sudu, javnom bilježniku, odvjetniku ili u inozemstvu konzularnom, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavniku RH.

U Hrvatskoj postoji i Hrvatski upisnik oporuka, koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora.

Upis u Hrvatski upisnik oporuka provodi se temeljem posebnog zahtjeva, a podnositelj plaća i naknadu za evidentiranje oporuke.

Hrvatski upisnik oporuka javni je upisnik i u njega se ne upisuje sadržaj oporuke, već podaci koji omogućavaju da se oporuka pronađe.

Oporučitelj svoju oporuku uvijek može tražiti nazad, a može ju i opozvati.

Nakon smrti oporučitelja, upisnik mogu pretraživati javni bilježnici upitom Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, odvjetnici, sudovi i konzularna tijela.

Javni bilježnik koji provodi ostavinski postupak iza smrti oporučitelja obvezan je zatražiti podatak od Hrvatskog upisnika oporuka je li oporučitelj pohranio oporuku u navedeni upisnik. Oporuku javnom bilježniku koji provodi ostavinski postupak iza oporučitelja može dostaviti i druga osoba kojoj je oporuka povjerena na čuvanje. Takvo postupanje osigurava poštivanje posljednje volje svakog oporučitelj.

Nitko nije obvezan prijaviti svoju oporuku. Međutim, kada se oporuka prijavljuje u upisnik oporuka oporučitelj može biti siguran da će njegova posljednja volja biti poštovana nakon njegove smrti.

Za sva dodatna i konkretnija pitanja obratite se odvjetniku ili javnom bilježniku.

Lijep pozdrav do iduće emisije!
Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja