Budi dio naše mreže

Matera je jedan od najstarijih trajno naseljenih gradova, fascinantno mjesto koje nas vraća u davno zaboravljenu prošlost u talijanskoj regiji Basilicati.

/ Tihana Semijalac

Matera / Foto: Pixabay

„Ako ste gledali ‘Pasiju’ vjerojatno ste se zapitali jesu li to sve kulise. Vjerujte mi, nisu! Upravo se ondje snimala većina scena iz ovog čuvenog filma. Kad dođete u Materu kao da ste zavrtili vremeplov koji vas je odveo u jedan drugačiji svijet”, tumači naša gošća u emisiji Put pod noge, vrsna putnica Tanja Božić.

Matera se smjestila na samoj mamuzi talijanske čizme, i poput mnogih mjesta talijanskog juga uspjela je sačuvati šarm tradicije i prošlosti. Ipak, Matera nudi i nešto jedinstveno – spiljske nastambe u kojima se sve do 50-ih godina prošlog stoljeća živjelo na vrlo starinski način. Kad iz današnje perspektive vidite Materu, ne možete zamisliti da je to zaista bilo tako. Nastambe su oblikovane iz posebne vrste kamena, zovu ga tufo, dosta je krt i vulkanskog je porijekla. Ljudi su živjeli u tim pećinicama koje su vrlo male da se zapravo zapitate kako su uopće unutra stali. Talijani uglavnom imaju brojne obitelji, dakle noni, roditelji, djeca, tetke, stričevi… svi su oni živjeli u tim spiljicama koje su bile povezane. Neke su više, neke niže; jedne su služile kao kokošinjac, druge, pak, kao male staje. Unutra su doveli vodu, kablove za struju, ventilaciju za odvod dimaNo tu nema puno privatnosti, sve je vrlo usko”, tumači naša gošća.

Matera / Foto: Wikiwand

50-ih godina talijanska vlada odlučila je zbrinuti sve te obitelji te su ih naselili moderne nastambe, što je njima bio pravi kulturološki šok. Danas je taj dio Matere uređen u turističke svrhe, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a te predstavlja posljednji uzdisaj iskonske Italije, one u kojoj nema grandioznosti niti veličine građevine, već veličine malog čovjeka koji se bori i opstaje odolijevajući svim životnim nedaćama.

Matera je prošle godine bila apsolutni hit u svijetu putovanja jer je nosila titulu europske prijestolnice kulture, a kao filmska pozornica, osim za čuvenu ‘Pasiju’, poslužila je i za film ‘Evanđelje po Mateju’ Pier Paola Pasolinija. Sve je to potaklo mnoge mlade da se vrate u Materu i pokrenu poslove, jer poduzetničkog duha ovdje ne nedostaje.

Mozzarella di bufala / Foto: Wikipedia

Tipično jelo Matere

Putovanje na jug Italije povratak je i iskonskim talijanskim okusima mozarelle di bufala, burrate, maslinova ulja posebnog okusa, nastavlja. Regije Apulija i Basilicata jedni su od jačih proizvođača maslinova ulja u svijetu uopće. U Materi je zatim specifično nešto što svi kupe kao suvenir – sušene papričice, peproncini cruschi, koji odlično pristaju uz tradicionalni aperitiv. To je tipična talijanska cucina povera; pane di Matera, domaći kruh tvrde kore, koja slana srdela i malo maslinova ulja…”

Alberobello i Štrumpf-kućice

Uz regiju Basilicatu, Tanja Božić preporučuje i posjet Apuliji smještenoj na obalama Jadranskog i Jonskog mora koja je zbog svog položaja u prošlosti imala izuzetno važnu stratešku funkciju.

Trulli – Alberobello / Foto: Pixabay

Od istaknutih mjesta izdvaja Alberobello, grad s poznatim kružnim nastambama pod nazivom trulli, također pod zaštitom UNESCO-a. Trulli su građeni od priručnih materijala bez ikakvog koncepta, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza koji je u 15. st. nametnula Napuljska kraljevina kada je podvrgnula plaćanju danka svako novo izgrađeno urbano naselje. Tako su grofovi od Conversana, vlasnici teritorija na kojem je danas Alberobello, dali naputak svojim kmetovima koji su živjeli na njihovoj zemlji da postojeće nastambe sruše te izgrade nove, ali bez vezivnog materijala, jer se slaganje kamena na kamen nije smatralo pravom gradnjom. Stoga su ih tretirali kao skloništa za stoku, alat ili sl.

Trulli – Alberobello / Foto: Wikipedia

Iako naoko krhke, ove su se nastambe pokazale izuzetno čvrstima te su se mnoge održale do današnjih dana, a svojim oblikom podsjećaju na Štrumpf-kućice te su privukle mnoge putnike znatiželjnike. Tako je turizam u ovom mjestu već uzeo danak, pa je većina od 200-tinjak sačuvanih trullija danas u funkciji suvenirnica koje uz ružičaste bugenvilije i plavičasto nebo čine ovo mjesto neodoljivim za mnoge posjetitelje.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja