Budi dio naše mreže

Upoznajte Casciu - malo živopisno umbrijsko mjesto i njegov "dragocjeni biser" - sv. Ritu!

Brdoviti kraj srednje Italije iznjedrio je kroz stoljeća više svetaca, među kojima je i „dragocjeni biser Umbrije”, sv. Rita iz Cascie, poznata kao svetica nemogućeg. Zbog predanog bračnog života, strpljive molitve za obraćenje, izmirenja zavađenih obitelji te u konačnici potpunog predanja Bogu, sv. Rita je nakon smrti postala zagovornica u beznadnim i teškim slučajevima kojoj se mole vjernici diljem svijeta, podižući joj brojne crkve po Španjolskoj, Portugalu, Latinskoj Americi, Filipinima, Sjedinjenim Američkim Državama.

/ Tihana Semijalac

Foto: Pixabay/Svetište sv. Rite u Cascii

U Cascii je u čast ove talijanske mističarke podignuto veliko svetište, a njezin se blagdan svečano slavi kroz tjedan dana uoči i na dan 22. svibnja. U ranim satima blagdana sv. Rite proslava u Cascii započinje uz svečani zvuk svih gradskih zvona, a potom dolaskom procesije iz Roccaporene, svetičinog rodnog mjesta, ispred bazilike sv. Rite. Procesiji se pridružuje povijesna povorka s tradicionalnim kostimima iz petnaestog stoljeća koja podsjeća na epizode iz života svetice. Jedan od najuzbudljivijih trenutaka prije svete mise je blagoslov ruža, simbola sv. Rite, koje u zrak podižu tisuće vjernika prisutnih na trgu ispred bazilike. Danas je u Cascii i Roccaporeni moguće posjetiti mjesta vezana za život ove omiljene talijanske svetice koja nam je u emisiji Put pod noge predstavio naš gost, fra Miljenko Vrabec, župnik župe sv. Leopolda Mandića u Zagrebu.

Foto: santaritadacascia.org/Proslava sv. Rite u Cascii

„Vjerujem da je hodočasnicima sam središnji dio Italije, konkretno, pokrajina Umbrija, kao jedna od najljepših i najslikopisnijih, ali i najtrusnijih pokrajina Italije u posljednje vrijeme, poznatija po sv. Franji i drugim svecima koji su u tom prostoru živjeli. Na zalasku 13. i početku 14. st. Bog je ovdje podigao mnoštvo različitih svetaca, među kojima je najpoznatiji sv. Franjo, potom sv. Dominik i drugi sveci i blaženici… U tom prostoru nalazi se također malo mjesto Cascia, poznatije po sv. Riti.”, rekao je fra Miljenko opisujući prostor koji čuva tragove svetaca.

Foto: santaritadacascia.org/Stari dio samostana u kojem je boravila sv. Rita

Govoreći o životu sv. Rite prožetom brojnim velikim teškoćama, fra Miljenko ističe kako je neprestano svojim razgovorima i molitvama bila mnogima izvor duhovne utjehe. Još za njezina života u Cascii su se počela događati mnoga obraćenja i različiti čudesni događaji te je umrla na glasu svetosti. „Njezino tijelo je do danas ostalo neraspadnuto”, tumači naš gost. „Bilo je pohranjeno u nekoliko različitih sarkofaga, a danas je otvoreno, vidljivo i nalazi se u središtu bazilike u Cascii koja je središte dolaska hodočasnika i molitve… Njezino tijelo je već pri samoj smrti i nakon toga počelo širiti čudesan miris ruža. Isto tako kraj samostana upravo zbog toga postoji jedan ružičnjak ruža koje uvijek cvatu. Koje god bilo doba one su tu. Sv. Rita je, naime, za života uspjela pomiriti cijelo mjesto i privesti ljude Bogu i tako oživjela zajednicu i sve dok je zajednica bila u grijehu i priroda je bila mrtva, ali kad je čovjek oživio u vjeri u Boga, kada se zajednica povezala u vjeri i priroda je oživjela. Tako je u samostanu postojala jedna ruža koja nikad nije imala lišća i cvala, a nakon svega toga nije nikada više uvenula.” I danas u ružičnjaku pokraj Samostana sv. Rite u Cascii sestre te ruže brižno njeguju i stavljaju uz tijelo sv. Rite. I sami hodočasnici mogu ih nabaviti u suvenirnici i ponijeti svojoj kući, kao i ružino ulje koje prizvode sestre.

Foto: santaritadacascia.org/Neraspadnuto tijelo sv. Rite u Cascii

U Casci i Roccaporeni danas je moguće posjetiti više mjesta koja su vezana uz život sv. Rite koja nam je fra Miljenko približio riječima: „Sama Cascia vrlo je malo živopisno mjesto smješteno na obližnjem brežuljku do kojega se može vrlo lako doći. Mogu doći i oni koji ne mogu hodati, jer mjesna zajednica Cascia se potrudila da uredi pristup Svetištu tako da od samog mjesta gdje vas ostavi autobus imate slijed pokretnih stepenica koji vodi ravno u Svetište, ali imate i slijed stepenica i ulica, ako želite kroz mjesto doći do Svetišta. Osim Svetišta s neraspadnutim tijelo svete Rite, hodočasnici mogu posjetiti i kuću svetice u Roccaporeni, a u Cascii mogu posjetiti i samostan u kojem je boravila. Postoji, naime, stari dio samostana koji je sačuvan onako kako je postojao u vrijeme života svete Rite te novi dio u kojem i dalje žive sestre. Možete posjetiti njezinu sobu, mjesto gdje je živjela, mjesto gdje je moleći pred Kristovim križem zadobila svetu ranu, možete posjetiti ružičnjak, a kod sestara koje su vrlo pristupačne možete upisati nakane svete mise ili uzeti različiti suvenire.”

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Ključne riječi:
Cascia sv. Rita svetica nemogućeg

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja