Budi dio naše mreže

Sejšeli - dostižna egzotika!

Iako nas ovo egzotično otočje redovito asocira na dubok džep, u emisiji Put pod noge uvjerili smo se da se Sejšele može posjetiti s budžetom prosječnog hrvatskog putnika.

/ Tihana Semijalac

Sejšeli su otočna država udaljena oko 1.600 km od istočne afričke obale. Da bismo je bolje smjestili na karti recimo i da je okružena otočnim državama Madagaskar, Mauricijus, Reunion, Komori i Maldivi. Oni koji su je posjetili reći će da je to jedno od najljepših otočja svijeta, što potvrđuje i naša sugovornica u emisiji Put pod noge Lenka Simonič Krzyk, majka troje Putoklinaca koja nam je uz priču o Sejšelima rekla i kako ova hrvatsko-slovenska peteročlana obitelj uspijeva s vremena na vrijeme izaći iz svakodnevice putujući iz čistog zadovoljstva.

„Njima je to već postalo normalno. Kad smo malo duže doma pitaju kad ćemo negdje, no ponekad ipak požele biti doma”, odgovara Lenka na pitanje kako djeca reagiraju na česta putovanja. No, cijela obitelj prihvatila je putovanja kao način života, bilo da su to vikend izleti, aktivnosti na otvorenom ili daleka putovanja.

Sejšeli zasigurno nisu backpack varijanta putovanja, no sve se može isplanirati ranije i uz dobru informaciju proći jeftinije nego što se to čini na prvu asocijaciju ovog bisera Indijskog oceana.

Otoci nemaju autohtonog stanovništva, tumači naša gošća, jer su tek s dolaskom Europljana postali naseljeni. Današnji stanovnici su mješavina Engleza, Francuza te Kreola, potomaka sužnjeva koje su dovodili iz središnje Afrike i Azije… zato je današnje stanovništvo dosta šaroliko.

Skupina je to od 115 otoka u Indijskom oceanu, od kojih su tri su glavna: Mahe, La Digue i Praslin, no većinom je život smješten na otoku Mahe gdje se nalazi i Viktorija, najmanji glavni grad na svijetu s 23.000 stanovnika.

Pored mnogih plaža koje su prave oaze mira, tu su i ostale zanimljivosti poput plantaža vanilije, čaja, nacionalni parkovi pod zaštitom UNESCO-a, palme coco de mer – endemične vrste golemih kokosa – koja se u prošlosti uvelike koristila za izradu namještaja i građevinskog materijala, a danas je zaštićena vrsta. Nikako, stoga, nije mudro ponijeti sa Sejšela suvenir izrađen od coco de mera ili kornjačinog oklopa, jer su na otoku Curieuse ti divovski „sporovozi”, stari i do 150 godina, prava turistička atrakcija.

Nedjeljom su na ovom egzotičnom otočju sve trgovine i radnje zatvorene. Dan započinje odlaskom na svetu misu za koju se domaće stanovništvo posebno uređuje, nakon čega slijedi druženje uz roštilj na divnim sejšelskim plažama što zna potrajati i do kasnih večernjih sati.

Trebate li još koji razlog za posjetiti Sejšele, cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja