Budi dio naše mreže

Rt Matapan - najjužnija točka Balkana

U emisiji Put pod noge posjetili smo Rt Matapan, najjužniju točku Balkanskog poluotoka. Naši gosti Marina, Ljiljana i Krešimir Hajdarović, tročlana obitelj koja svoje zajedništvo njeguje putujući, do sada su posjetili 20-ak europskih zemalja i neka od zaboravljenih, no vrlo intrigantnih mjesta.

/ Tihana Semijalac

Tročlana obitelj Hajdarović, kći Marina i roditelji Ljiljana i Krešimir svoje obiteljsko zajedništvo njeguju putujući te pritom sami prikupljaju ideje, samostalno ih planiraju, organiziraju i realiziraju.

Kažu kako se želja za putovanjima rodila iz jednog spontanog događaja na putu za Rijeku i od tada do danas nastali su njihovi putopisni serijali ‘Autom po Balkanu’ i ‘Autom po srednjoj i sjevernoj Europi’. Uz dvadesetak europskih zemalja bili su na Jadranskom, Jonskom, Egejskom, Crnom, Baltičkom, Norveškom i Barentsovu moru, posjetivši neka od zaboravljenih, no vrlo intrigantnih mjesta. Jedno od njih je i Rt Matapan, najjužnija točka grčkog poluotoka Peloponeza, ali i čitavog Balkanskog poluotoka koji je značajan po nekoliko povijesnih priča, od kojih se ističe jedna od najvećih pomorskih bitaka na Mediteranu za vrijeme drugog svjetskog rata 1941.

Mjesto je to na kojemu se nalaze potopljene spilje za koje su stari Grci vjerovali da vode u podzemlje odakle je mitski junak Orfej otišao u Had spasiti svoju ljubljenu Euridiku te Heraklo kada je rješavao svoj posljednji zadatak.

Naši su se gosti ipak zadržali na površini zemlje i osjetili dašak Mediterana na mjestu gdje se spajaju Jonsko i Egejsko more. Bila je to jedinstvena prilika da se unutar pet minuta okupaju u dva mora. „Valovi u Jonskom moru su bili preveliki, pa smo ga malo izbjegavali, ali Egejsko more je bilo samo naše“, prepričava dojmove kći Marina, sada već iskusna putnica i planinarka.

Majka Ljiljana na putu brine o kuhinji i prehrani i, kako pojašnjava, uvijek na putovanje nose dio hrane sa sobom, čemu ih je naučilo iskustvo brojnih putovanja Europom.

Da bi se stiglo do samog Rt Matapan potrebno je pješačiti oko dva kilometra od parkirališta, a osim svjetionika koji poznaju mnogi pomorci, na Rtu se nalaze i arheološki ostaci drevne crkvice što je česta pojava na grčkom tlu. Kamen, nešto malo makije i svjetionik – to je pogled na krajnji jug grčkog poluotoka Peloponeza, ali i čitavog Balkana koji je svojevrsna tromeđa, tumači naš gost Krešimir Hajdarović: „Na lijevo je Egejsko more, na desno Jonsko, a ispred vas je Sredozemno more, iako i ova dva mora pripadaju Sredozemlju.“

Na svako putovanje obitelj Hajdarović obavezno nosi gojzerice, jer planinarenje je također dio njihove avanture. Tako su se u Grčkoj popeli na najviši vrh Olimpa što je, nastavljaju, bilo fascinantno iskustvo, između ostalog i zbog vjetra koji ih je gotovo otpuhao pri usponu.

Marina također svjedoči o vrijednosti putovanja s obitelji na kojima uči iz prve ruke: „To su stvari koje ostaju za cijeli život, jer dosta onoga što naučimo u školi ne može se prenijeti toliko duboko; ne mogu djeca shvatiti što se uistinu skriva iza svih tih riječi, a kad se nešto doživi to nije nužno ono što se može opisati ili iskazati riječima, ali je nešto što će biti u pozadini i pomagati u životu, dati određenu svjesnost o nekim državama, ljudima, mjestima i povijesti i to mi pomaže kroz život.“

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Ključne riječi:
obitelj Hajdarović rt Matapan

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja