Budi dio naše mreže

Dođi, vidi, trči!

Upoznajte SightRun - aplikaciju koja spaja zadovoljstvo trčanja i razgledavanja gradova.

/ Tihana Semijalac

Sandra Bortek, Tamara Markotić, Hrvoje Horvat i Ivan Videk mladi su poduzetnici, uz to i strastveni trkači i ljubitelji putovanja koji su ova dva interesa uspjeli spojiti u jedno. Ideju su pokrenuli s RunZagreb running tours, ponudivši turistima trkačke razglede grada Zagreba uz licencirane turističke vodiče. Ubrzo je nastala i SightRun aplikacija, dostupna na Google Playu i App Storeu. Prvi grad koji su ponudili u aplikaciji bio je Zagreb, a danas uz njega imaju dostupne ture u Opatiji, Rovinju, Puli, Splitu, Šibeniku, Munchenu i Grazu. Nove ture već su u pripremi, a kome su one namijenjene, kako to izgleda na primjeru naših gradova, kakva je trkačka kultura kod nas i u ostalim europskim zemljama, koji su to trkački nadareni narodi i zašto uopće trčati rekla nam je jedna od osnivača SightRun aplikacije Sandra Bortek.

“Kada se otvorio Startup Factory natječaj 2016. godine odlučili smo se prijaviti s idejom running tours, ali dostupne na aplikaciji. Iznenadila nas je tada pobjeda te smo kao jedan od 5 tadašnjih pobjedničkih projekata osvojili bespatan ured, 2 mjeseca radionica i seminara te 150.000 kn bespovratnih sredstava koje smo odlučili uložiti u realizaciju projekta i razvoj aplikacije. Tako je nastala SightRun aplikacija koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje.” Korištenje aplikacije je vrlo jednostavno, kao i samo trčanje, tumači Sandra, jer vam cijelim putem daje navigacijske upute i zanimljive informacije o atrakcijama kraj kojih prolazite. Tako u Zagrebu, uz turu na nasipu, možete odabrati i trčanje u centru grada koje počinje na Trgu bana Jelačića, vodi zatim preko Europskog trga, Ribnjaka, pored katedrale sve do Dolca te se spušta na Tkalčićevu ulicu, prelazi preko Krvavog mosta, penje se na Gornji grad, spušta Mesničkom prema Lenucijevoj potkovi sve do ponovnog dolaska na središnji trg. Trčeći možete saznati zanimljivosti iz prošlosti grada Zagreba, pa ćete primjerice na Zrinjevcu saznati da je nekad tamo bio stočni sajam, zašto Krvavi most nosi taj naziv i zašto više nema mosta, što prikazuje krov crkve sv. Marka i sl.

Aplikacija je namijenjena turistima, ali i domaćima koji žele bolje upoznati svoj grad, a tura prati tempo trkača ili hodača, jer jer je povezana s GPS uređajem mobilnog telefona. Uz to je u potpunosti besplatna i nakon što se instalira može raditi bez podrške interneta. Osim Zagreba, dostupna je u još nekoliko hrvatskih gradova, a ovi mladi poduzetnici nastoje proširiti svoju ponudu, u želji da izgrade sliku o Hrvatskoj kao pravoj trkačkoj destinaciji u svijetu.

“Kad netko jednom uđe u trkački svijet tu više nije samo radi trčanja, tu su novi prijatelji, nova društva, druženje i onda zajednički odlazak na nekakve utrke… Moram reći da mi je trčanje otkrilo neke dijelove Hrvatske, neke destinacije na koje nikad samostalno ne bih otišla. Možda bih otišla na Mljet, ali sigurno ne bih pješačila po njemu ili trčala po Pagu, Rabu, Krku, Cresu i otkrivala neke unutrašnje dijelove koji nisu toliko dostupni hodačima”, zaključuje naša sugovornica.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja