Budi dio naše mreže

Chengdu - kineski grad gastronomije

Upoznali smo Chengdu, grad pikantne kuhinje, zelenila, pandi i opere pod maskama.

/ Tihana Semijalac

Foto: Pixabay

Chengdu je glavni grad kineske pokrajine Sichuan, poznate po ljutoj hrani i društvenom životu koji se uvelike veže uz tradicionalnu kuhinju. Dom je oko 10 milijuna stanovnika, no za razliku od drugih velikih kineskih gradova, obiluje zelenilom i prostranim parkovima, stoga ne čudi da se nedaleko od grada nalazi veliki prirodni rezervat panda. Ova umiljata životinja zaštitni je znak Chengdua, a službeni cvijet grada je hibiskus. Uz to, grad se diči velikim kulturnim nasljeđem, operom pod maskama i bogatom gastronomijom, što nam je u emisiji Put pod noge predstavila dr. Sabine Florence Fabijanec, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Parižanka s dugogodišnjim prebivalištem u Zagrebu. Njezin su znanstveni interes hrana i prehrambene navike kroz povijest, stoga ne čudi da je za posjeta nastojala upoznati tradicionalnu kuhinju ovog kraja.

Foto: Pixabay

Zanimljivo je kako je 2011. godine UNESCO Chengdu proglasio gradom gastronomije, što je ujedno i prvi grad u Aziji koji je dobio takvu titulu. “U Kini postoji uzrečica da najbolja hrana dolazi iz Kine, a najbogatiji okusi dolaze iz grada Chengdua”, tvrdi naša gošća dajući za primjer jedan od glavnih specijaliteta – vrući lonac – obogaćen zelenim i crvenim sichuanskim paprom prepoznatljivog okusa te chillyjem, jer cijela je ova pokrajina poznata po vrlo začinjenoj hrani. “Ako kažete ‘ne ljuto’, onda će vam staviti dva ljuta feferona, ako kažete ‘srednje ljuto’, stavit će vam ih pet, ako hoćete jako ljuto, onda će vam staviti 8, a neki će tražiti i još”, objašnjava.

Jelo u Sichuanu je i prilika za druženje i ugodne razgovore, no postoje i određene navade i pravila ponašanja za stolom. Primjerice, u svečanim se prilikama pazi da starješina tj. najstarija muška osoba, prvi počne jesti te on odlučuje kada se nazdravlja i pije. Kad žele biti posebno pažljivi prema nekome, svojim štapićem uzimaju namirnicu iz lonca i stavljaju u zdjelicu te osobe.

Foto: Pixabay/Mahjong

Kad smo u Kini, ne možemo zaobići ni kuće čaja, a Chengdu je, za razliku od drugih većih kineskih gradova, mjesto opuštene atmosfere i uživanja u ispijanju čaja na otvorenom. Naime, na mnogim zelenim površinama nalaze se kućice s vrućom vodom i čajem koji Chengduovci ispijaju po cijeli dan igrajući uz to društvene igre poput mahjonga, dame, šaha ili kartanja. “U nekim drugim poslovnim mjestima”, tvrdi dr. Fabijanec, “to je nezamislivo”.

Spoj tradicije i modernoga u Chengduu je vrlo uočljiv po sveprisutnosti pametnih telefona kojima je, uz pomoć aplikacije, moguće plaćati čak i voće i povrće na skromnim tezgama na otvorenom, a za razliku od drugih većih kineskih gradova, bogat je zelenilom, pa nije čudo da se tu nalazi i veliki rezervat pandi. Iako zelen, često je oblačan, jer se nalazi u podnožju visokih planina koje sežu sve do Tibeta, budući da se oblaci koji dolaze do planine zaustavljaju upravo iznad Chengdua.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja