Budi dio naše mreže

Ključna riječ: znanost-i-vjera

Vjera i znanost nikada nisu bile oprečne jedna drugoj, a nisu niti danas

Znanost, bila ona fizika, matematika, biologija ili neku druga njezina grana, bavi se uvijek samo onim što se može izmjeriti, izvagati ili promotriti. Drugim riječima, empirijska znanost bavi se materijalnim stvarima, onima dohvatljivima iskustvu te samo o njima može i smije donositi sud. Kako Bog nadilazi granicu iskustva – transcendentalan je – empirijska znanost o njemu ne može ništa govoriti. Promišljanje Udruge katoličkih intelektualaca prenosimo u cijelosti.

Što Crkva zapravo kaže o teoriji evolucije?

Važno je zapamtiti da vjera i razum moraju oboje biti vođeni istinom. Stoga znamo da se znanstvena otkrića ne suprotstavljaju učenjima vjere. Razumijevajući tu stvarnost i ne prepuštajući se intelektualnoj lijenosti možemo živjeti u slobodi, umjesto u strahu i zbunjenosti. Potraga za istinom u središtu je ljudske biti, a jednostran pogled na svijet ne približava čovjeka tom cilju.

SVJEDOČANSTVO Fra Darko Tepert: Što nas priječi da iskusimo Božju ljubav i budemo sretni?

Doktor biblijskih znanosti i arheologije, franjevac koji predaje na teologiji u Rijeci, jedan od organizatora projekta "E-duhovne vježbe", čovjek koji je prvo odlučio postati svećenik, a onda primiti sakramenat krštenja u Katoličkoj crkvi je fra Darko Tepert. U emisiji "Vidljivi tragovi" progovorio je o svom obraćenju, pozivu, obitelji, iskustvu pustinje, slici milosrdnoga Boga koji nas ljubi i koji želi da budemo sretni. 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja