Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-augustin

Pronađite svoju radost u Bogu

Nakon godina borbe i moralnih neuspjeha Augustin je kapitulirao; prepustio se poticajima Duha Svetoga i krstio ga je sveti Ambrozije u Milanu, uz njegovu majku svetu Moniku. U svom kapitalnom književnom djelu Ispovijesti, Augustin je ustvrdio ono što je središnja srž ovog kratkog članka: “O Gospodine, stvorio si nas za sebe, i nemirno je srce naše dok ne počine u Tebi".

10 poticajnih misli svetaca za duhovni rast i razvoj

Na svetkovinu Svih svetih spominjemo se svih svetaca i blaženika Katoličke crkve koji su kanonizirani, ali i onih koji to još nisu, jer smo svi pozvani biti sveti. Ovim povodom donosimo nekoliko misli svetaca koje su tu da nas potaknu na življenje svetosti kroz svakodnevni život.

Ne može propasti sin tolikih suza

Sveti Augustin kojeg danas slavimo jedan je od najvećih umova što su ikada živjeli na svijetu. On je živ i danas po svojim djelima, po teološko-filozofskoj misli i promišljanjima.

Sv. Augustin: "Bože, moja je majka više plakala za mnom, nego što majke plaču nad mrtvom djecom svojom"

Više od 1500 godina Ispovijesti svetog Augustina bile su izvor nadahnuća kršćanima u cijelom svijetu. Ispunjeni bogatim filozofskim, teološkim i psihološkim uvidom, Augustinovi prodorni uvidi u ljudsko stanje i potragu za istinom su bezvremenski. Od mnogih izvanrednih priča i razmišljanja koje je predstavio Augustin, jedan od najnježnijih je njegov portret odnosa sa svetom Monikom, njegovom majkom.

Kasnimo li u ljubavi?

U utrci s vremenom – upravo proporcionalno žurbi da ga dostigne – Augustin shvaća da nema vlast nad vremenom niti nad svojim životom i da mu u granicama živućega vremena ostaje tek žudjeti stići što bliže ili barem biti, uvijek biti “za petama” Onoga koji je nas ljubio Prvi (1 Iv 4, 10).

Gdje se nalaze zemni ostaci sv. Augustina?

U bazilici koja čuva zemne ostatke crkvenog naučitelja sv. Augustina nalazi se impozantni sakralni spomenik koji podsjeća na lik samog Augustina, njegov zemaljski život i njegov slavni duh koji živi stoljećima.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja