Budi dio naše mreže

Ključna riječ: strah-i-anksioznost

Savjet Majke Elvire kojim pobjeđujemo iscrpljenost, umor, depresiju i strah

"Kažem često djevojkama i mladićima u Zajednici, mojim suradnicima i prijateljima, da nas čak ni grijeh ne treba omesti u našoj težnji da ljubimo. Ponekad se osjećamo blokiranima i slabima jer se usred otočimo na svoje rane i kukamo nad sobom. Pokušajmo ih, naprotiv, predati Gospodinu! Da nas On oslobodi bremena naših grijeha i da nas pošalje naviještati."

Molitva je najjače oružje protiv straha i anksioznosti

Za koncentraciju na pozitivno i za dobivanje samokontrole, dobro je naučiti vježbe disanja. A najbolje od svega je koncentrirati se na molitvu. Onu najveću i najjednostavniju. Na Očenaš i na Krunicu. Nevjerojatno je koliko malo vremena treba za smirenje i za osjećaj povratka snage i volje, kada se tako počne dan ili u krizi. Nekoliko dubokih udaha, nekoliko puta ponoviti Očenaš, jedna desetica... I to je to.

Što nam strah čini i kako to uspješno zaustaviti

Procjena naših sposobnosti ovisi o nama samima, o našoj prirodi (biologija) i o našim prethodnim iskustvima, kako onima koje smo stekli kroz priče drugih (odgoj, škola) tako i onima s kojima smo se sami susretali. Iskustvo raznih ishoda u raznim situacijama nas uvjerava tko smo, što smo, koliko smo (ne)sposobni i (ne)moćni te u skladu sa zaključkom te procjene reagiramo borbom ili bijegom.

FRA IVAN MARIJA ĐUZEL "Đavao nam utisne dubok strah po nesvjesnosti da smo ljubljena Božja djeca"

"Jesi li ti svjestan da je Bog tvoj otac i da si ti njegovo dijete koje je po krštenju primilo duhovne moći, snagu i autoritet nad đavlima koji te tlače? Ako nisi svjestan, đavao će to primijetiti. Kada moliš za posao, brak, ispite i ne dobiješ ono za što si molio, đavao će ti tada reći da nisi dovoljno dobar. Ako je u tebi osjećaj manje vrijednosti zbog rane odbačenosti, kada misliš da nisi dovoljno dobar i grizeš se u sebi zbog toga, tada te đavao napada. Zapamtite, uvijek kada je Bog na optuženičkoj klupi, tužitelj je sam sotona", poručio je Đuzel.

Sve svoje brige i planove predaj Isusu i on će te voditi

Nema veze što si većinu svog života bio daleko od Njega, nema veze što Ga ne poznaješ. On poznaje tebe i čeka da mu dođeš. Reci Mu sve što ti je na duši. Čuje te i odgovorit će ti. Utješit će te, ohrabrit će te, pokazat će ti put. Što imaš izgubiti ako pokušaš ponovno graditi život s Njim?

U borbi s depresijom i negativnim mislima izmoli ovu molitvu!

Ljubim te i slavim, Isuse. Pomozi mi da se prisjetim svega za što ti trebam zahvaliti. Gospodine, pomozi mi da Ti se približim i dotaknem Te. Neka moj pogled bude usmjeren na Tebe a ne na probleme. Hvala Ti, Gospodine, što me vodiš u život.

HALO, VELEČASNI? Treba li se vjernik bojati petka trinaestog?

Kako se ponašati u situaciji kada te osoba prvocira dugi niz godina? Jesu li strah i anksioznost moji križevi koje trebam prihvaćati? Treba li se vjernik bojati petka trinaestog? Neka su od pitanja na koja je u petak u emisiji "Halo, velečasni?" odgovarao župnik župe sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Sv. Duhu fra Roko Bedalov. 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja