Budi dio naše mreže

Ključna riječ: rastava-braka

HALO, VELEČASNI! Suprug me udario. Trebam li se rastati?

Suprug me udario, trebam li se rastati? Što ako zaspem tijekom krunice? Smijem li se pričestiti bar jednom na godinu ako živim s dečkom? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak, 22. listopada u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" vlč. Antun Sente stariji, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela.

Smiju li rastavljeni primati sakramente?

Koja je razlika između rastave i razvoda? Mogu li se napušteni supružnici ispovijedati i pričešćivati? Smije li se supružnika napustiti u slučaju da je zajednički život u ženidbenoj zajednici nemoguć i nepodnošljiv? O svemu tome piše mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

"Tko se god razvede od žene svoje, osim zbog bluda, i oženi se drugom, čini preljub"

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

Kako Katolička Crkva može pomoći u nasilnim domovima?

Rastavljeni vjernik u Katoličkoj Crkvi često nosi stigmu osobe koja ne živi u potpunosti vjernički život. No, žena i vjernica koju muž zlostavlja u braku, prisiljena je zbog fizičke i psihičke opasnosti napustiti taj brak. Prema odredbama Katoličke Crkve to je moguće. Unatoč tome mnoge žene se ne odlučuju na napuštanje svoga bračnog druga.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja