Budi dio naše mreže

Ključna riječ: nedjelja-muke-gospodnje

Što Crkva uči o Nedjelji Muke Gospodnje?

U Općim načelima o liturgijskoj godini i o kalendaru, Crkva uči kako se nedjelje korizmenog vremena „nazivaju I., II., III., IV. i V. nedjelja korizme. Šesta nedjelja, kojom započinje Veliki tjedan, zove se Cvjetnica: nedjelja muke Gospodnje“ i dalje nastavlja kako je „Veliki tjedan određen za slavljenje muke i smrti Kristove, počevši od njegovog mesijanskog ulaska u Jeruzalem“ (Rimski misal, str. 46).

ARGUMENTI Razmatrati Isusovu muku znači biti izliječen u nutrini

Ususret Nedjelji Muke Gospodnje u Argumentima HKR-a u ponedjeljak 27. ožujka promišljalo se o otajstvu Kristove muke te može li se modernom čovjeku koji ne želi razmišljati o patnji i smrti i koji čini sve da te stvarnosti odmakne od sebe govoriti o Isusovoj stvarnoj muci i trpljenju. Zašto je Isus morao trpjeti i umrijeti? Zašto su brojni sveci intenzivno razmatrali Isusovu muku? Na koji način razmatrati Isusovu muku i kako je ona stvarno izgledala u Argumentima su govorili fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i vlč. Branimir Budinski, župnik župe sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama. Urednica emisije je Diana Tikvić.

Jedini put prema spasenju jest uzeti svoj križ!

Na Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed dr. sc. Đurice Pardona, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima. Vlč. Pardon, između ostalog, ističe: "Budemo li, kao vjernici, tek promatrači, možda čak i psihološki uživljeni i osjećajno pogođeni događajima Isusove Muke, još uvijek nam se ništa neće dogoditi. Ostat ćemo oni stari, obučeni u starog čovjeka; držeći se svoga čovještva i svoje blizine s Bogom, nećemo kao Krist oplijeniti sami sebe i postati njemu slični."

P. Krasicki: Upitajmo se - Čeznem li za Isusom?

Nismo dostojni Krista jer među nama ne postoji nitko tko nije podigao ruku na njega ili tko mu nije popljuvao lice. Ne postoji osoba koja će reći: Ja to nisam pa zaslužujem Božju milost. Što znači, dakle, dostojno proživjeti Euharistiju? Odgovor je jedan: čežnja – žeđ. Postoji li u nama čežnja – žeđ za ujedinjenjem s Isusom u svetoj misi?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja