Budi dio naše mreže

Ključna riječ: marijanska-poezija

„Marijo, zašto te ljubim” - Sv. Mala Terezija

U poetsko-glazbenom serijalu 'Marijanski stihovi' donosili smo vam marijansku poeziju zato da bismo Mariju bolje upoznali kako bismo mogli slijediti njezin primjer – jer Ona od čašćenja više cijeni nasljedovanje. Upravo je to u svojoj pjesmi „Marijo, zašto te ljubim” napisala i sv. Mala Terezija, najmlađa crkvena naučiteljica i treća žena u povijesti Crkve koja je dobila taj časni naslov. Donosimo dio iz spomenute pjesme.

Najsvetija Mati - Ivan Blažević

U serijalu 'Marijanski stihovi' danas donosimo stihove svećenika Ivana Blaževića koji će nas podsjeti na događaj Navještenja Gospodnjeg, na veličinu Marijine vjere i na to da Bogu ništa nije nemoguće.

Bezgrješnom Začeću - Gabrijel Cvitan

Mjesec svibanj posebno je posvećen čašćenju Marije - Djevice i Bogorodice. Marijanski motivi prisutni su i u poeziji Gabriela Cvitana koju smo izabrali za poetsko-glazbeni serijal 'Marijanski stihovi'.

"Ti si živa riječ Boga" - Lucijan Kordić

U poetsko-glazbenom serijalu HKR-a 'Marijanski stihovi' slušamo stihove pjesnika i svećenika Lucijana Kordića. Donosimo vam dvije njegove pjesme 'Marijo' i 'Vječno lice Majke'.

"Smiluj mi se, Zvijezdo mora" - Spiridon Petranović

Neka nas stihovi koje smo odabrali za poetsko-glazbeni serijal 'Marijanski stihovi' još više približe Mariji koji je Isusa najviše ljubila i najodanije ga slijedila. Slijediti Isusa odlučio je i pjesnik i svećenik Spiridon Petranović.

"Ona, koja bdije, zvati će se majka" - Viktor Vida

Među mnogim pjesnicima u našoj književnoj povijesti koji su bili nadahnuti Bl. Djevicom Marijom je i pjesnik Viktor Vida, koji je na viši stupanj doveo hrvatsku metafizičko-religioznu liriku. U poetsko-glazbenom recitalu 'Marijanski stihovi' čuli smo njegovu pjesmu 'Večer navještenja'.

"Tako je bila Marija lijepa" - Rajmund Kupareo

Djevica Marija bila je i još je uvijek nadahnuće mnogim pjesnicima, među njima i mnogim svećenicima. Jedan o njih je i dominikanac, ugledni profesor Rajmund Kupareo.

"Gospi od naših golgota" - Ivan Tolj

Poznata je stoljetna odanost našega naroda Djevici Mariji, o čemu svjedoče i brojna marijanska svetišta razasuta diljem Lijepe naše. O toj isprepletenosti i oslonjenosti na Boga i zagovor Majke Božje često pjeva i Ivan Tolj.

Mater dolorosa - Josip Velebit

U programu HKR-a tijekom svibnja emitiramo marijanske stihove i glazbu. Na taj način pridružujemo se cijeloj Crkvi koja ovaj mjesec posebno časti Djevicu Mariju - Bogorodicu, Zagovornicu i Suotkupiteljicu. O Marijinu sudjelovanju u Kristovoj muci piše i pjesnik Josip Velebit, koji je koristio pseudonim Josip Riječanin.

"Gospin laudate" - Ivan Evanđelist Šarić

U poetsko-glazbenom recitalu 'Marijanski stihovi' tijekom svibnja slušati stihove i glazbu o Bogorodici Mariji. "Utjelovljenje vječne Riječi u krilu Djevice Majke, najčudesnije je otkrivenje ljubavi kojom Bogu ljubi čovjeka", rekao je sv. Bonaventura. Otajstvo utjelovljenja opjevali su mnogi pjesnici, neki od njih svoj su pogled u tom događaju usmjerili na Mariju. Jedan od njih je i vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja