Budi dio naše mreže

Ključna riječ: marijanska-lirika

"Zvijezda blistava morska" - Vladimir Nazor

Mjesec svibanj mnogima je najljepši mjesec u godini, mjesec je to i u kojem posebno častimo Bl. Djevicu Mariju. U programu HKR-a to smo odlučili učiniti marijanskom poezijom i glazbom.

"Velika meša" - Ivan Golub

Marijansku poeziju pisao je i pjesnik, prozaik, kulturni povjesničar i svećenik Ivan Golub. U poetsko-glazbenom serijalu "Marijanski stihovi" donosimo njegovu pjesmu "Velika meša".

Ana Zorka Kojaković - "Marijo, stazo osunčana Duhom Svetim"

U mjesecu svibnju posebno častimo Bl. Djevicu Mariju, Isusovu i našu majku. Svoju ljubav i svoja promišljanja o ljepoti Marijine duše u svojim je pjesmama izrazila i Ana Zorka Kojaković, milosrdna sestra svetoga Križa.

Aleksa Kokić - "Majka lijepe ljubavi"

U poetsko-glazbenom serijalu "Marijanski stihovi" donosimo pjesmu Alekse Kokića 'Majka lijepe ljubavi', pjesnika koji je obilježio literarno stvaralaštvo bunjevačkih i šokačkih Hrvata.

Anka Petričević - "Majci Velikog Zavjeta"

Bl. Djevica Marija trajno je nadahnuće mnogim hrvatskih pjesnicima. Među njima je i Anka Petričević, koja je ulaskom u samostan klarisa u Splitu postala s. Marija od Presvetoga Srca i izgradila golemi književni opus. U poetsko-glazbenom serijalu "Marijanski stihovi" donosimo njezinu pjesmu "Majci Velikog Zavjeta".

Ante Jakšić - "Najljepšoj među ženama"

Mnogo je poezije i uglazbljenih pjesma posvećeno Djevici Mariji, mi smo odabrali pjesmu Ante Jakšića "Najljepšoj među ženama". "Mi te nosimo ko dragulj naših nadanja / U svojim skromnim zjenama / Ti si luka odmora kroz vihor naših stradanja / Najljepša među ženama!"

Izidor Poljak - Djevici Snježnoj

"Ja gledam Te, Divna, / Na visokoj gori u sjaju i slavi, / U Bisernom Plaštu i smaragdnom pasu, / S vʼencem od zvʼjezda na glavi." Stihovi su to svećenika i pjesnika Izidora Poljaka, koji je pisao pjesme duhovnog i rodoljubnog karaktera. U poetsko-glazbenom serijalu "Marijanski stihovi" donosimo njegovu pjesmu "Djevici Snježnoj".

Mate Blašković - "Od njezina sjaja sjaj zvjezdica blijedi"

Ljepotu i veličinu Bl. Djevice Marije opjevao je i pjesnik Mate Blašković. Djevica Marija opjevana je i u mnogim drugim pjesmama koje naš narod prenosi s generacije na generaciju. Mnoge od njih imate priliku čuti svakoga dana u poetsko-glazbenom serijalu HKR-a "Marijanski stihovi".

Vladimir Nazor - "Ave Maria"

Svibanj je mnogima najljepši mjesec u godini, mjesec je to i u kojem posebno častimo Bl. Djevicu Mariju, Isusovu i našu majku. U programu HKR-a to smo odlučili učiniti poezijom i glazbom. Potraga za marijanskim stihovima dovela nas je i do jednog od najplodnijih hrvatskih pjesnika Vladimira Nazora.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja